Teyler Net

Behind the scenes of the Teylers Museum

Hoeveel sterren zijn er?
Niemand heeft de sterren ooit allemaal geteld. Dat zou ook niet kunnen - daarvoor leef je gewoon niet lang genoeg! In het heelal zijn ongeveer tien triljard sterren. Dat is een één met tweeëntwintig nullen erachter: 10.000.000.000.000.000.000.000. Te veel om te tellen. Dus het aantal sterren is eigenlijk on-telbaar.

Vanaf de aarde zie je maar een paar duizend sterren. En dan moet je ook nog op een heel donkere plek staan. Alle andere sterren staan zo ver weg dat je ze niet kunt zien. Je hebt er een verrekijker of een telescoop voor nodig. Hoe groter je kijker is, des te meer sterren zijn er zichtbaar.

De sterren die je met een telescoop kunt zien, zitten allemaal in het Melkwegstelsel. Dat is een grote, platte schijf met wel honderd miljard (100.000.000.000) sterren. Onze eigen zon is een van die sterren - één van de honderd miljard.

Maar in het heelal zijn ook nog andere sterrenstelsels. Die lijken op ons Melkwegstelsel. Al die andere sterrenstelsels hebben óók vele miljarden sterren. De meeste daarvan zijn zelfs met grote supertelescopen niet te zien, maar ze zijn er wel.

Niemand weet precies hoeveel sterrenstelsels er in het heelal zijn. Dat zijn er ook te veel om ze een voor een te tellen. Maar waarschijnlijk zijn het er ook ongeveer honderd miljard. In het heelal heb je dus honderd miljard sterrenstelsels, en elk sterrenstelsel heeft gemiddeld honderd miljard sterren. Zo kun je uitrekenen hoeveel sterren er zijn in het heelal: ongeveer tien triljard.

Het is bijna niet voor te stellen, maar het aantal sterren in het heelal is ongeveer honderd keer zo groot als het aantal zandkorrels op aarde. Zelfs als je alle stranden en woestijnen meetelt. Voor elke zandkorrel op aarde bestaan er dus ongeveer honderd sterren in het heelal. Denk daar nog maar eens aan als je een keer op het strand bent.

Uit: G.Schilling, 2013. "Waait het in de ruimte?" 50 vragen van kinderen over de ruimte. Uitgeverij Gottmer in samenwerking met Space Expo.

Views: 1112

Comment

You need to be a member of Teyler Net to add comments!

Join Teyler Net

© 2020   Created by H.Voogd.   Powered by

Badges  |  Report an Issue  |  Terms of Service

google30c3dae5c902f922.html