In mei 2014 bezocht paleontoloog Niels Bonde het museum. Hij was verbonden aan de Universiteit van Kopenhagen maar houdt zich na zijn pensionering nog steeds bezig met onderzoek naar fossiele vissen. In het bijzonder is hij geïnteresseerd in een fossiel van een soort paling (Anquillidae pagyura Agassiz) in vitrinekast 9 van de Fossielenzaal met daarin de vissen uit het mioceen van Oeningen. Hier boven op de foto een fragment van het fossiel met de kop waaruit de tong steekt. Bonde is met name geïnteresseerd in wat er niet zichtbaar is van de kop van de paling namelijk het deel dat zich nog in het gesteente (in de matrix) bevindt. De afdeling Wetenschap van het museum gaat proberen dit fossiel te laten scannen onder een zg. microscanner. Dit type IT scanner is alleen aanwezig in bepaalde ziekenhuizen. Niels Bonde, hier aan het werk in het museum, wil met de resultaten van een mogelijke scan deze fossiele paling of aal relateren aan de nu nog levende palingen. Onderzoek naar de paling die wij nu kennen wordt nog steeds gedaan. Zo schreef Bonde mij na zijn bezoek het volgende:

And the research on eels is in focus right now where my Danish colleagues have been in the Sargasso Sea with the research vessel Dana last month, trying to solve the greatest 'mystery' of ichthyology finding a ripe female European eel on its way to or in the Sargasso Sea where it is lying its eggs in deep water. But as usual they only found leptocephalus eel larvae of different sizes.

wordt vervolgd