636 - "BUITENAARDS" en Teylers Museum

Wie “BUITENAARDS” wil gaan doet er goed aan vooraf  wat droog te oefenen. Dat kan bijvoorbeeld door het 2,5 kilometer lange Melkwegpad in Westerbork te lopen. Dat is dan tevens een schaalmodel van ons zonnestelsel. Iedere stap die u zet stelt 2,5 miljoen kilometer voor. De wandeling eindigt bij de zon maar vlak daarachter bevinden zich de radiotelescopen. Die “kijken” verder dan ons zonnestelsel. Niet alleen ons Melkwegstelsel maar ook andere galactische stelsels zijn onderwerp van studie.

Men hoeft echter niet zo ver te reizen om meer kennis van de kosmos op te doen. Zo hebben leerlingen van het Stedelijk Gymnasium Haarlem een 0,5 kilometer lange zonnestelsel-stadswandeling gemaakt. De “zon” staat in de prachtige Ovale Zaal van Teylers Museum.

Maar als u dan toch in Teyler  bent, vrees ik dat u niet aan wandelen toekomt: uw aandacht wordt geheel getrokken door de schitterende tentoonstelling “BUITENAARDS, De jacht op planeten”, gemaakt door sterrenkundejournalist Govert Schilling.

De Engelse astronoom Herschel (1738-1822) kijkt u bij binnenkomst aan. Voor hem staat zijn 7 foot telescoop met op de wand de brief (1790) van conservator Van Marum aan de Directeuren van Teylers om toch vooral deze telescoop van Herschel, de ontdekker van Uranus, voor het Museum te kopen. En dat is alleen nog maar bij binnenkomst. Meer indrukwekkende telescopen, planetaria, lunaria, de Principia van Newton, De Revolutionibus van Copernicus, Darwin, de ontdekking van exo-planeten, een interactieve tafel met draaibare bol waarop u niet alleen de geologische geschiedenis van de aarde te weten kan komen maar ook informatie over de planeten kan inwinnen, vindt u op uw pad.

Plots staat daar Mars in een hoekje die u eraan herinnert dat u via de Teylerswinkel (Jupiter) het museum kunt verlaten om de zonnestelsel-stadswandeling van het Stedelijk Gymnasium te vervolgen. Vergeet dan niet het laatste Teylers Magazijn te kopen.

Tekst en foto’s Fons Bleijendaal