Teyler Net

Behind the scenes of the Teylers Museum

635 - Is er in het heelal nog een wereld zoals de onze?

Is er in het heelal nog een wereld zoals de onze?

Lang geleden dachten de mensen dat de aarde in het middelpunt van het heelal zat. De aarde was uniek. Alle andere dingen in het heelal - de zon, de maan en de sterren - zouden om de aarde heen draaien.


Later werd ontdekt dat de aarde zélf ergens omheen draait. De aarde draait om de zon. Andere planeten draaien ook om de zon. De aarde is dus gewoon een planeet, net zoals Mercurius, Venus, Mars, Jupiter, Saturnus, Uranus en Neptunus.

Van al die planeten lijkt Mars nog het meest op de aarde. Toch zijn er ook grote verschillen. Op Mars is het veel kouder. Er zijn ook geen zeeën en oceanen. Er is bijna geen lucht. En er leeft waarschijnlijk niks. Dus Mars is niet echt een wereld zoals de onze.

Maar de planeten in ons eigen zonnestelsel zijn niet de enige. De aarde, Mars en de andere planeten draaien om de zon. Maar de zon is gewoon een van de vele miljarden sterren in het heelal. En veel van die andere sterren hebben óók planeten. Zulke planeten bij andere sterren worden exoplaneten genoemd.

De eerste exoplaneet werd in 1995 gevonden. Inmiddels zijn er al honderden ontdekt. Je hebt ze in alle soorten en maten. Grote, zware planeten die dicht bij hun ster staan, maar ook kleinere zoals de aarde. Hete planeten met alleen maar gloeiende lava aan het oppervlak, en stijf bevroren planeten van ijs.

Zit er een wereld zoals de onze tussen? Vast wel - dat kán haast niet anders. Hij is alleen nog niet ontdekt. Er zijn kleine planeetjes gevonden die op de aarde lijken, maar veel te heet zijn voor leven. Andere planeten draaien om een ster die bijna geen licht en warmte geeft. Maar het duurt vast niet meer zo lang voordat er een planeet wordt ontdekt die als twee druppels water op de aarde lijkt. De grote vraag is dan natuurlijk of daar ook iets op leeft!

Uit: G.Schilling, 2013. "Waait het in de ruimte?" 50 vragen van kinderen over de ruimte. Uitgeverij Gottmer in samenwerking met Space Expo.

Views: 641

Comment

You need to be a member of Teyler Net to add comments!

Join Teyler Net

© 2020   Created by H.Voogd.   Powered by

Badges  |  Report an Issue  |  Terms of Service

google30c3dae5c902f922.html