646 - Christiaan Huygens (14 april 1629 – 8 juli 1695)

Vandaag in 1695 overleed Christiaan Huygens, één van de grootste Nederlandse geleerden aller tijden. In de Gouden Eeuw (17e eeuw) bloeide de natuurwetenschap, met name in de personen van Christiaan Huygens en Antoni van Leeuwenhoek. Zij beoefenden op geniale wijze de natuurkunde en de microscopie en behoren tot de grootste geleerden aller tijden. Het werk van Huygens is niet makkelijk samen te vatten, daarvoor is het te veelzijdig. Als wiskundige, natuurkundige, sterrenkundig, uitvinder en vroege schrijver van sciencefiction, hield Huygens zich met vele onderwerpen bezig.

Huygens als natuurkundige
Als natuurkundige probeerde hij net als Isaac Newton de vraag te beantwoorden: wat is licht?
Volgens Huygens gedraagt licht zich als golven, met typische golfkenmerken. De kleur van licht hangt af van de golflengte. Newton dacht daar anders over. Volgens hem lijkt licht een stroom van kleine deeltjes of pakketjes energie, de fotonen. Wetenschappers hebben deze twee manieren om licht te begrijpen geaccepteerd. Ze noemen het de ‘golfdeeltjesdualiteit’ van licht. Licht is dus een vorm van energie, veroorzaakt door een combinatie van elektrische en magnetische velden. Er is niets dat zich zo snel verplaatst als licht; het plant zich voort met een snelheid van zo’n 300.000 km per seconde. (1)

Huygens als sterrenkundige
Als sterrenkundige hield Huygens zich bezig met vragen als: hoe draait aarde om de zon? Wat zijn al die lichtjes die je 's nachts ziet? Al eeuwenlang proberen geleerden het zonnestelsel in kaart te brengen. Aan de hemel is de maan maar een klein bolletje en zien de planeten eruit als heldere sterren. Wil je meer te weten komen over andere werelden, dan kun je niet zonder telescoop. De telescoop wordt begin zeventiende eeuw uitgevonden in Middelburg. Galileo Galilei is de eerste die het instrument op de sterrenhemel richt. Christiaan Huygens ziet als eerste details op andere planeten; bovendien ontdekt hij de ware aard van de ringen van Saturnus én ontdekt hij de maan Titan bij deze planeet.

Huygens als sciencefiction schrijver
In 1695 schrijft Huygens een van de eerste boeken over de ruimte en buitenaards leven. Het is een spannend verslag van een reis door de ruimte. Wil je meer weten over het ontdekken van planeten en buitenaards leven? Kom dan naar de tentoonstelling Buitenaards. De jacht op planeten. Deze is nu te zien in het museum. Wil je meer weten over het sciencefiction boek van Huygens? Klokhuis maakte een mooie reportage van Huygens' boek en uitvindingen.

Meer weten over Huygens?
Wil je meer weten over het leven en veelzijdige werk van Christiaan Huygens? Museum Boerhaave in Leiden maakte een mooi boekje waarin in tien losse verhalen waarin enkele van zijn vele onderzoeksgebieden verder worden beschreven. Klik hier om de publicatie online als pdf te lezen of te downloaden.

(1) Uit: Natuurwetenschap in Beeld, p. 124.