Teyler Net

Behind the scenes of the Teylers Museum

De herhaling van een experiment van Otto von Guericke (1602-1686), de zogenaamde "Maagdenburger Halve Bollen", in Amsterdam op 9 mei kunt u nalezen op 

http://www.oost-online.nl/index.php/world/nieuws-en-buurt/watergraafsmeer/1924-experiment-met-maagdeburger-halve-bollen-in-von-guerickestraat

Ongetwijfeld heeft deze dag uw belangstelling voor de wereld van luchtdruk, onderdruk, overdruk en helemaal geen druk (vacuüm) gewekt. Welnu een blik in kast VII van de Ovale Zaal levert een keur aan instrumenten die alleen werken onder druk(verschillen).

Zo vindt u daar de “Stoommachine van Newcomen (1705)”. Deze veel kolen verbruikende “vuurmachine” moest door 2 man bediend worden en hield mijnen droog. Zie http://nl.wikipedia.org/wiki/Stoommachine_van_Newcomen. Zestig jaar later werd een verbeterde versie gebouwd: de Stoommachine van Watt.

Kon vroeger het sein “Brand Meester” slechts gegeven worden als een pand geheel uitgebrand was, de Nederlander Jan van der Heyden (1637-1712) zorgde voor een doorbraak in de brandbestrijding: een continue waterstraal door een dubbele pomp. Ook dit instrument is te bewonderen in kast VII. En die Tantalusbeker, dat belletje in vacuüm, de bollen (blog 620) etc. zijn eveneens de moeite waard!

Titelfoto Emile van Kreveld

Tekst en overige foto's Fons Bleijendaal

 

 

 

Views: 336

Comment

You need to be a member of Teyler Net to add comments!

Join Teyler Net

© 2020   Created by H.Voogd.   Powered by

Badges  |  Report an Issue  |  Terms of Service

google30c3dae5c902f922.html