Teyler Net

Behind the scenes of the Teylers Museum

617 - Figuren van Lichtenberg tijdens Vriendendag

Physique Amusante

Een koe in een weiland die op enige afstand van een blikseminslag staat kan toch geëlektrokuteerd worden door stromen die vanaf het inslagpunt door de grond alle richtingen wegschieten. U bent gewaarschuwd!

 Met de proef van de Duitse natuurvorser George Lichtenberg (1744-1799) kan men deze stromen zichtbaar maken door poeder op een barnstenen plaat te strooien en op deze plaat vervolgens de bliksem in te laten slaan via een naald daarboven die onder hoogspanning staat.

De heer Slikker liet ons een variant zien: een harsplaat werd bestreken door een geladen staaf. Het poeder dat daarna op de harsplaat gestrooid werd ging precies naar de geladen plaatsen toe net als het stof die zo graag op computer- en T.V.-schermen gaat zitten.In Göttingen (D) vindt men een standbeeld van Lichtenberg met een van zijn beroemde aforismen:

Das viele Lesen hat uns eine gelehrte Barbarei zugezogen.

Foto: Meltsje de Hoop

De Duitse natuurvorser Ernst Chladni liet zich door de proeven van Lichtenberg inspireren. Hij wist geluidstrillingen zichtbaar te maken door heel fijn, licht poeder te strooien op een vlakke plaat. Vervolgens streek hij met een strijkstok langs de plaat. Een prachtig poederpatroon ontstond. Op sommige plekken bleef het poeder liggen,  op andere was het verdwenen.

tekst en overige foto's Fons Bleijendaal

Views: 242

Comment

You need to be a member of Teyler Net to add comments!

Join Teyler Net

© 2020   Created by H.Voogd.   Powered by

Badges  |  Report an Issue  |  Terms of Service

google30c3dae5c902f922.html