Rara wat is dit?

Op Twitter vroegen we jullie om mee te denken over wat onderstaand object zou kunnen zijn.

Model van het roltransport voor het voetstuk van het ruiterstandbeeld van tsaar Peter de Grote

We zijn in de 18e eeuw in Rusland. Catharina de Grote (tsarina van 1762 tot 1796), gaf opdracht tot het maken van een standbeeld van haar grote voorganger tsaar Peter de Grote. Het voetstuk hiervoor was een enorm blok graniet van anderhalf miljoen kilo, dat deels over land, deels over de rivier de Neva naar de plaats van bestemming gebracht moest worden. ...Hoe doe je dat? Juist! Via een transportsysteem van rollers.

Verslepen van een rotsblok voor het beeld van tsaar Peter de Grote, Jocob van der Schley, G. Velten, 1725-1779. Ets en gravure, collectie Rijksmuseum.

Een bijzonder transportsysteem
Het bijzondere van het transportsysteem was dat de rollers en hun geleiders van metaal waren in plaats van de voor dit soort transport gebruikelijke houten constructie; die zou onder dit gewicht geplet worden. Het idee voor een metalen constructie kwam van de Griekse technicus Marin Carburi, werkzaam aan de Zeevaartschool in Petersburg. Voor Carburi werd een schaalmodel van 1:10 gemaakt (nu in het Parijse Conservatoire des Arts et Métiers). In 1711 publiceerde hij een boek over de onderneming. De materialen van dit model, compleet met draaitafel voor het bochtenwerk, bestaan uit mahoniehout, messing, brons en marmer.

Het model van roltransport voor het voetstuk van het ruiterstandbeeld van tsaar Peter de Grote is nog tot 25 mei te zien in de tentoonstelling Russische Reisboeken. http://www.teylersmuseum.eu/index.php?item=71&page=64&lang=nl