Teyler Net

Behind the scenes of the Teylers Museum

596 - een van de oudste munten ter wereld

In Teylers Museum ligt een van de oudste munten ter wereld. Deze munt - een derde stater - is een slordige 2600 jaar geleden geslagen.

Edelmetaal is al langer als betaalmiddel gebruikt, bijvoorbeeld in de vorm van stofgoud. Op een gegeven moment werd bedacht dat het handig zou zijn om afgewogen hoeveelheden van een waarmerkstempel te voorzien. Zo ontstonden munten. De oudste munten ter wereld zijn gemaakt in Lydië, toen een koninkrijk in West-Turkije. Ze zijn gemaakt van elektrum, een natuurlijke legering van goud en zilver. Elektrum werd gevonden in de rivier Paktolos.

Op de voorzijde is een leeuwenkop ingestempeld, als symbool voor de Lydische koningen. De keerzijde toont twee vierkante indrukken. Dit is van de drevel waarmee het muntplaatje tijdens het slaan op z'n plaats werd gehouden.

De getoonde munt is geslagen in de periode van de koningen Ardys II (-680/-631), Sadyattes (-631/-619) en Alyattes II (-619/-561). De munt maakt deel uit van de collectie Roodenburg.

In de praktijk wisselde het gehalte goud en zilver behoorlijk. Dit had invloed op de waarde. Pas in de 6e eeuw vC. lukte het om goud en zilver van elkaar te scheiden. Hierdoor kon het gehalte van de vanaf die tijd gemaakte munten beter worden vastgesteld.

Views: 1548

Comment

You need to be a member of Teyler Net to add comments!

Join Teyler Net

© 2020   Created by H.Voogd.   Powered by

Badges  |  Report an Issue  |  Terms of Service

google30c3dae5c902f922.html