562 - Een nieuwe vorst, een nieuwe munt

Bij de troonswisseling in 1980 zijn speciale munten geslagen, met de portretten van zowel koningin Juliana als koningin Beatrix.

Deze munten - een gulden en een rijksdaalder - worden wel 'dubbele kop' genoemd en zijn ontworpen door Katinka Bruyn-van Rood (1913-2000). Ze zijn indertijd vrijwel amper in de circulatie gekomen, want de munten werden bewaard als herinnering aan de heuglijke gebeurtenis. Ze kwamen terecht in keukenlades, spaarpotten en verzamelingen, waar zij werden (en worden) gekoesterd. Ook in de collectie van Teylers Museum zijn deze munten aanwezig.

We mogen verwachten dat er nieuwe munten worden geslagen ter herinnering aan het aantreden van koning Willem-Alexander. Hoe deze munten er uit komen te zien en welke nominale waarde ze zullen krijgen is nog niet bekend. Ongetwijfeld wordt hier achter de schermen inmiddels heel hard aan gewerkt. Naast herdenkingsmunten zullen er ook nieuwe euromunten worden ontworpen.

Zoals zo vaak worden veranderingen in de geschiedenis vastgelegd op munten. Het duurt nog even voor de nieuwe Nederlandse euro verschijnt, maar ongetwijfeld wordt er een serie opgenomen in Teylers collectie.