50 topstukken uit de bibliotheekcollectie van Teylers Museum staan vanaf vandaag online. De titels, waaronder één van de mooiste Nederlandse atlassen uit de 18de eeuw en Audubons Birds of America, zijn als digitaal boek integraal door te bladeren via de website van het museum.

Ottens Atlas

In de Atlantes Neerlandici van Cornelis Koeman, het standaardwerk over alle in Nederland geproduceerde kaarten en atlassen, wordt de Ottens atlas in Teylers Museum de mooist ingekleurde Nederlandse atlas ter wereld genoemd. Het inkleuren van kaarten, ‘afsetten’ genoemd, was in de 18de eeuw gebruikelijk. Kaarten werden los verkocht en verzamelaars lieten ze naar eigen inzicht en smaak samenvoegen tot een atlas. Alle zes delen van de Ottens atlas in Teyler zijn ingekleurd en met bladgoud gedecoreerd door ‘afsetter’ Henricus Gans. Deze unieke atlas is nu voor het eerst in zijn geheel online toegankelijk voor het publiek.

50 topstukken

Naast de Ottens atlas zijn nog 49 toptitels uit de rijke collectie van de wetenschappelijke bibliotheek van Teylers Museum nu ook online beschikbaar. Daaronder bevinden zich zeldzame boeken als The Birds of America (1826-1838) van John James Audubon, waarvan Teylers Museum als enige instelling in de Benelux een volledig exemplaar bezit, en Over de voortteeling en wonderbaerlyke veranderingen der Surinaamsche insecten (1730) van Maria Sybilla Merian. Ook het eerste deel van de eerste druk van de beroemde Encyclopédie (1751) van Diderot en d’Alembert, de vijf delen van de Nederlandsche vogelen (1770-1829) van Cornelis Nozeman en het unieke Briçonnet Heures (ca. 1485-1490) van Jean Poyer, een middeleeuws getijdenboek vervaardigd voor de minister van financiën van koning Karel VIII van Frankrijk, zijn nu integraal online raadpleegbaar.

Teylers Museum is in 1784 geopend als kennisinstituut voor eigentijdse kunst en wetenschap. Bij de opbouw van de wetenschappelijke bibliotheek richtte het museum zich vooral op kostbare plaatwerken die de meeste particuliere verzamelaars zich niet konden veroorloven. De unieke collectie die op deze manier is samengesteld kenmerkt zich door het rijke bezit aan natuurhistorische plaatwerken uit de 18de en 19de eeuw en verslagen van exploratiereizen. Onder de ruim 14.000 boektitels bevinden zich veel zeldzame werken, die het museum vaak al op intekening of direct bij verschijnen heeft aangeschaft.

Digitalisering

De digitalisering en online presentatie van de diverse collecties van Teylers Museum is een breed opgezet en langlopend project. Momenteel zijn de collecties Kunst, Numismatiek, Bibliotheek en Fysisch Kabinet via de website te doorzoeken. In de toekomst zullen ook de hoogtepunten uit de collectie Paleontologie en Mineralogie toegevoegd worden.

De digitale bladerboeken staan in de online collectiedatabase van het museum, te vinden via www.teylersmuseum.nl (‘collecties’ > ‘doorzoek de collectie’) of direct via http://teylers.adlibhosting.com/internetserver/search/simple.