538 - Teyler samen met een dode goudvis op de penning

Afgelopen week vond in het Schotse Glasgow een belangrijk internationaal congres over moderne penningkunst plaats.

De bijeenkomst was georganiseerd door de internationale penningvereniging FIDEM en werd gehouden in het Huntarian Museum. Onder de 996 ingezonden penningen (vervaardigd in de periode 2010-2012) van 446 penningmakers uit 29 landen lag ook de penning die hier is afgebeeld. Het stuk is gemaakt door Tetsuji Seta, een van de genomineerden voor de eerste Jaap van der Veen / Teylers Museum prijs. Deze prijs liep hij mis, maar in Glasgow kon hij de FIDEM grand-prix voor zijn oeuvre in ontvangst nemen: niet bepaald een schrale troost.

Op het moment dat Seta nog in de race voor de Jaap van der Veen / Teylers Museum prijs was, maakte hij een penning met als veelzeggende titel: Japanese standard time 21:40:21 May 30, 2011 I received e-mail from Teylers Museum / Rainy morning, may 31, 2011 I found the goldfish in the garden dead. Seta koppelt zijn penningen - met een licht en op de natuur geënt uiterlijk - aan gebeurtenissen in zijn tuin en in zijn eigen leven. Daarmee zit hij middenin een jarenlange speurtocht naar verbanden tussen beide grootheden.

Na afloop van de tentoonstelling in Glasgow zal de penning worden opgenomen in de collectie van Teylers Museum. Als blijvende herinnering aan een boeiende tijd ... en een dode goudvis.