Gezicht op de Bakenessergracht te Haarlem van J. Berckheijde.. De twee gebouwen links vooraan vormen de voormalige bierbrouwerij ''De Passer en de Valk''. Op de gevels zijn de beeldmerken valk en passer, het beeldmerk van de bierbrouwerij, aangebracht. In de gracht drie boten, waarvan er een ligt aangemeerd voor de spoelingspomp waarop een valk is afgebeeld. Onder de pompinstallatie een stapel biervaten en een kuiper die bezig is met het vastslaan van een hoepel om een vat. Schilderij is in bezit van het Belasting & Douane Museum te Rotterdam.

Situatie in 2012 met rechts kantoorgebouw Zegelwaarden van Teylers Museum, Zegelwaarden was de voormalige postzegelopslag van drukkerij Enschede en de PTT.

De Passer en de Valk.

De situatie op een 19de eeuwse kaart. Helemaal links de steeg met de poort met passer en gevelsteen. Bij de n de ingang van de Nauwe Appelaarsteeg.