520: Willem van Oranje: een politieke moord op de penning

Rekenpenning met afbeelding van de moord op Willem van Oranje door Balthasar Gerards, zilver, 1584.

Het forensisch onderzoeksbureau DelftTech en Museum Het Prinsenhof hebben de afgelopen 4 jaar gewerkt aan een uitgebreide reconstructie van de moord op Willem van Oranje (10 juli 1584).

Op de website van het museum wordt het onderzoek als een spannende crime serie gepresenteerd: “Geavanceerde forensische methoden, zoals 3D laserscan technologie, schietproeven en sporenonderzoek op de plaats delict, aangevuld met onderzoek naar bouwhistorische en historische bronnen geven antwoord op tot nu toe onbeantwoorde vragen over de eerste politieke moord in de geschiedenis met een handvuurwapen.”

Uit het onderzoek blijkt dat de beroemde kogelgaten in het Prinsenhof authentiek zijn. Ook concluderen de onderzoekers dat Willem van Oranje zijn historische laatste woorden (“Mijn God, heb medelijden met mij en met dit arme volk”) nooit kan hebben uitgesproken: uit het oorspronkelijke sectierapport blijkt dat de Vader des Vaderlands op slag gedood moet zijn door het schot van Balthasar Gerards.

Op de tentoonstelling Cold Case: Willem van Oranje, die gister werd geopend in Het Prinsenhof, worden de onderzoeksresultaten gepresenteerd. http://www.prinsenhof-delft.nl/en/wat-is-er-te-doen/tentoonstelling....

In de collectie van Teylers Museum bevinden zich een aantal interessante rekeningpenningen die de moord op Willem van Oranje verbeelden. Rekenpenningen werden vanaf de Middeleeuwen gebruikt als hulpmiddel bij het oplossen van ingewikkelde sommen. De penningen zijn vaak voorzien van actuele politieke voorstellingen- en daarom zeer geliefd bij verzamelaars. Op de afgebeelde penning is te zien hoe Balthasar Gerards de prins groet door zijn hoed voor hem af te nemen en hem vervolgens neerschiet. Achter Balthasar staat de Spaanse koning Filips II die de schutter aanmoedigt. Het randschrift luidt: 'O dirum scelus non manebit inultum' ("O schanddaad die niet ongewroken zal blijven"). Op de keerzijde is een herder (Willem van Oranje) afgebeeld die te midden van zijn kudde schapen (de inwoners van de Nederlanden) wordt doodgebeten door een wolf (Filips II). De penning illustreert de prominente rol die de penningkunst speelde in de beeldcultuur en het maatschappelijk debat in de lange Gouden Eeuw- een rol die nog het best te vergelijken is met die van de politieke cartoon vandaag de dag.

De gehele collectie van Teylers Numismatisch Kabinet is online doorzoekbaar via de collectiedatabase: http://teylers.adlibhosting.com/internetserver/search.aspx?formtype.... Tot 6 mei is in Teylers Museum de tentoonstelling Hulde! Verering in de Gouden Eeuw te zien, waarop -veelal aan de hand van unieke penningen- een rijk overzicht gepresenteerd wordt van de Nederlandse Gouden Eeuw.