518: Academy of Natural Sciences Philadelphia 200 jaar

Afbeelding website ANSP

Afgelopen weekend vierde de Academy of Natural Sciences in Philadelphia haar Bicentennial Weekend. De Academy, gesticht in 1812,  is het oudste natuurhistorisch museum in de VS en wereldleider op het gebied van wetenschappelijk onderzoek naar biodiversiteit. Het museum heeft een lange traditie van onderzoek en presentatie. In 1855 sponsorde de Academy Paul du Chaillu’s expeditie naar West Afrika, waarop hij als eerste westerling ooit gorilla’s in het wild observeerde (recent het onderwerp van één van de afleveringen van de VPRO serie O’Hanlon’s Helden). Het eerste gereconstrueerde en gemonteerde skelet van een dinosaurus ter wereld werd in 1868 in de Academy gepresenteerd en creeërde zo’n sensatie dat de directie zich genoodzaakt zag de Academy te verhuizen naar een groter pand om de enorme toestroom aan bezoekers te kunnen faciliteren.

Ter gelegenheid van het 200 jarig jubileum organiseert het museum de tentoonstelling ‘The Academy at 200: the Nature of Discovery’ waar -aan de hand van de rijke eigen collectie- vragen over biodiversiteit, vervuiling en klimaatverandering in historisch perspectief getoond worden. In een aanvullende presentatie ‘We wrote the Book’ wordt aandacht besteed aan 200 boeken van wetenschappers die aan de Academy verbonden waren of zijn.

Zowel in doelstelling (Academy:“the encouragement and cultivation of the sciences”; Teylers: bijeenbrengen en toegankelijk maken van kennis over kunst en wetenschap “ten nutte van het algemeen”), als in de opbouw van de collectie (paleontologie en boeken over de beschrijvende plant- en dierkunde) bestaan er interessante overeenkomsten tussen Teylers Museum (1784) en de Academy of Natural Sciences (1812): beide zijn het product van de Verlichting en hebben hun oorsprong als kennisinstituut. Vanuit de Verlichtingsgedachte dat kennis leidt tot een beter leven, gaan onderzoek en publieksoverdracht daarbij hand in hand. Zowel de Academy als Teylers Museum publiceerden het onderzoek dat door de instelling werd uitgevoerd in Verhandelingen (Journal of the Academy of Natural Sciences (sinds 1817) en Verhandelingen van Teylers Eerste / Tweede Genootschap (sinds 1779). Ook werden openbare lezingen georganiseerd. De eerste openbare lezing die de Academy in 1813 verzorgde was gewijd aan de botanie: het onderwerp van de dissertatie van Teylers eerste directeur Martinus van Marum en in de tweede helft van zijn leven zijn belangrijkste onderwerp van studie…

Zie voor een overzicht van de jubileumactiviteiten: http://www.ansp.org/