Schilderij van Berckheyde hangt in het Detroit Institue of Art en geeft een natuurgetrouw beeld zoals op de foto hieronder is te zien. Let op het stadhuisraam links dat er nu niet meer is.

Gerrit Berckheyde, potlood, zwart krijt, penseel in grijs (collectie Teylers Museum)

Comment by Peter van Graafeiland on March 2, 2012 at 4:59pm

Je kunt goed zien, dat er heel wat afgerommeld is met de kerk. Op de foto zie je duidelijk al die balkonhekken langs de dakrand en de rijen met pinakels, die je op het schilderij niet tegenkomt. Ook de recht toe recht aan spijltjes in de kerkramen zijn gewijzigd in gotische traceringen. En zo is er nog veel meer "verknutseld". Veel veranderingen zijn aangebracht tijdens de grote restauratie aan het einde van de 19de eeuw. Men vond de kerk blijkbaar niet gotisch genoeg en heeft er zo het een en ander bij verzonnen!