507-In memoriam Jan van Borssum Buisman (1919 - 2012)

Op 23 februari overleed J.H. van Borssum Buisman, kastelein van Teylers Museum tussen 1952 en 1980.

Zijn leven lang was Jan van Borssum Buisman nauw verbonden met het wel en wee van Teyler. Hij groeide op in het Fundatiehuis en verbleef daar opnieuw vanaf 1952 tot zijn pensionering. Naast kastelein was hij adjunct-conservator kunstverzamelingen en waarnemend conservator vanaf 1972. Daarna betrok hij een huis naast het museumgebouw. Het laboratorium in de tuin werd zijn atelier.

Hij was kunstenaar, verzetstrijder en museumman in hart en nieren. Maar bovenal was hij een heer, een man van de wereld en iemand die alleen maar vrienden had.

Wij zullen hem enorm missen en wensen zijn vrouw heel veel sterkte toe bij de verwerking van dit grote verlies.

Buisman in gesprek met Harry Mulisch, die in de oorlogsjaren veel tijd doorgebracht heeft in de Leeszaal van Teylers Museum.