500 - De Jaap van der Veen prijs wordt morgen uitgereikt aan Otakar Dušek

Directeur Marjan Scharloo, conservator Jan Pelsdonk en kunstenaar Otakar Dušek bij de tentoonstelling die nu wordt ingericht.

De Tsjechische Otakar Dušek (1974) maakt opmerkelijke penningen. Vaak hebben zij de beladen geschiedenis van zijn land als onderwerp. Zijn meest spectaculaire werk bestaat uit een rechthoekig stuk zilver dat werd gemaakt door er een oude Russische T-34 tank overheen te laten rijden.
Een ander bijzonder werk is die van de Tsjechische toneelschrijver en oud-president Václav Havel die op 18 december 2011 overleed. Zijn unieke en onveranderlijke vingerafdruk staat op zeventig zilveren exemplaren.

Deze en andere werken zijn van 11 februari t/m 9 september 2012 te zien in de Penningvitrine.

Jaap van der Veen / Teylers Museum Prize
De Jaap van der Veen / Teylers Museum Prize for the Contemporary Art Medal is de grootste internationale prijs voor hedendaagse penningkunst. De prijs wordt eens in de vijf jaar uitgereikt aan een kunstenaar van wie het werk een belofte vormt voor de toekomst. De prijs is een initiatief van Jaap van der Veen, een gepassioneerd verzamelaar van moderne penningen.