Tekeningen van oude en moderne meesters 28 februari t/m 7 juni 2009
Bomen vormen voor kunstenaars al jaar en dag een bron van inspiratie. Wijsheid, beschaving, ouderdom en oerkracht worden aan ze toegeschreven. Teylers Museum koos uit de eigen collectie de 41 mooiste tekeningen van bomen en een tiental schetsboeken, werk in kleur en zwart wit. Men kan hiervan genieten in de expositie Papieren bomen, in het Prentenkabinet. De presentatie duurt van 28 februari tot en met 7 juni 2009.

Oude meesters zijn vertegenwoordigd – zoals Jacob van Ruisdael die met zijn tekening van drie imposante oude eiken een ode brengt aan de vergankelijkheid, maar ook Nicolaes Berchem, Barend Cornelis Koekkoek en Andreas Schelfhout.
Daarnaast modern werk van kunstenaars als Carel Visser, John Rädecker en Jan Wolkers. De meest hedendaagse boom uit de kunstcollectie van het museum bevindt zich niet in het Prentenkabinet, maar in de tuin van het museum: een levende boom op vijf stammen van Sjoerd Buisman (geplant in 1996). De schetsen ervoor kan men voor het eerst zien in het Prentenkabinet.