Aankomst van HH. MM. koningin Wilhelmina en koningin-regentes Emma bij Teylers Museum, 14 december 1897.

Foto collectie Teylers Museum.

Op 14 december 1897 brachten de vorstinnen Wilhelmina en Emma een bezoek aan Teylers Museum. Onderstaand bericht komt uit het Nieuws van den Dag, 15 december 1897. Bron: www.kranten.kb.nl.

DE KONINGINNEN TE HAARLEM.

Hedenmorgen, even over 10 uur, reed de extratrein met de beide Koninginnen van Den Haag het station te Haarlem binnen, alwaar zy door het publiek — dat ditmaal in beperkten getale aanwezig mocht zijn — verwelkomd en door burgemeester en secretaris ontvangen werden. In eigen equipage, van Amsterdam vervoerd, reden de Vorstinnen onmiddellijk uit, voorafgegaan door den burgemeester in een gesloten equipage, en gevolgd door één rijtuig met klein gevolg. Onder de toejuichingen van het publiek ging het in draf door de Jansstraat naar den hoofdingang van Teylers Museum waar HH. M.M. door directeuren ontvangen werden en rondgeleid door de heeren Thöne en Scholten. H.H. M.M. bezichtigden met veel belangstelling de schilderijen en teekeningen van oude en moderne meesters, de etsen van Ostade, het Penningkabinet, en bezochten ook de Aula en de Bibliotheek. De vestibule van het museum was in de nissen met planten versierd. De Koninginnen vertoefden ongeveer twee uren in het Museum en reden daarna in draf langs een omweg door den Hout en de stad naar het station, vanwaar zij omstreeks 1 uur vertrokken.

Handtekeningen van de vorstinnen in het gastenboek van Teylers Museum.