Teyler Net

Behind the scenes of the Teylers Museum

 

De Amerikaanse zwaan in Teylers'exemplaar van The Birds of America

 

Op 20 januari is bij veilinghuis Christie’s in New York een exemplaar van Audubons The Birds of America (1827-1838) geveild voor $ 7.922.500,-. Het gaat om het exemplaar uit het bezit van de Hertogen van Portland, die het waarschijnlijk kort na publicatie aangeschaft hebben.

 

Teylers Museum kocht haar exemplaar van het kostbare vogelboek eveneens direct bij verschijnen en betaalde er destijds 2200 gulden voor. Het museum wordt in de lijst van intekenaars genoemd die voor in het tekstdeel is afgedrukt. In het archief van het museum is correspondentie bewaard gebleven met de zoon van Audubon over de betaling en levering van de platen.

 

De platen werden los geleverd, waarna de koper ze zelf –naar eigen smaak- in liet binden. (Hoewel de meeste exemplaren van The Birds ingebonden zijn, is een aantal sets -zoals het exemplaar van de prinsen van Saksen-Meiningen dat in 2004 geveild is- altijd losbladig bewaard). Het exemplaar van Teylers Museum is in eenvoudige banden gebonden; de Birds van de Hertogen van Portland is in kostbare rood marokijnen banden met goudbestempeling gevat.

 

De herkomst van het nu geveilde exemplaar illustreert het aankoopbeleid van Teylers Museum in de eerste halve eeuw van haar bestaan: kostbare plaatwerken die te duur waren voor de particulier werden door Teylers aangekocht om ze zo voor een breder publiek beschikbaar te maken.

 

Meer weten over Teylers’ exemplaar van het vogelboek?

http://teylersmuseum.ning.com/profiles/blogs/449-hoe-teylers-museum...

http://www.teylersmuseum.eu/index.php?item=119&page=41&lang=nl

 

 

Views: 154

Comment

You need to be a member of Teyler Net to add comments!

Join Teyler Net

© 2020   Created by H.Voogd.   Powered by

Badges  |  Report an Issue  |  Terms of Service

google30c3dae5c902f922.html