Teyler Net

Behind the scenes of the Teylers Museum

Foto: Klaas KoppeZaterdag 26 november 2011 om 14.00 uur in Teylers Museum is de Boudewijn Büch-lezing 2012 door Diederik van Vleuten: Een persoonlijke ontdekkingstocht, op zoek naar James Cook.


"In 1996 maakte ik een reis door Australië. Omdat ik mijn 'vakantieboeken' per abuis in Amsterdam had laten staan ging ik de eerste dag in Sydney op boekenjacht. Het was voorbestemd - zo denk ik er nu over - dat ik langs een antiquariaat kwam waar een lijvig boekwerk in de etalage lag dat onmiddellijk mijn aandacht trok. Het was getiteld 'The life of Captain James Cook' en geschreven door J.C. Beaglehole. Ik wist niet veel van Cook, maar wat ik aan basiskennis in huis had, dankte ik aan Boudewijn Büch, die in zijn reisprogramma's meer dan eens (en dan druk ik het voorzichtig uit) aandacht besteedde aan zijn favoriete ontdekkingsreiziger. Om kort te gaan: ik kocht het boek en deze 'impulsaankoop' veranderde mijn leven.
Ik ben inmiddels al een paar jaar lid van de Captain Cook Society en in oktober 2010 mocht ik, als 'overseas member', voor het gezelschap een lezing verzorgen tijdens de jaarvergadering in Marton in Yorkshire, waar Cook in 1728 werd geboren. Over mijn fascinatie voor Cook gaat deze eerste Boudewijn Büch lezing. Het is het verslag van een persoonlijke ontdekkingstocht, op zoek naar James Cook. Een reis die in 1996 begon in Botany Bay en mij voerde langs de plekken van zijn jeugd in Yorkshire tot Cape Flattery in Washington State en die een voorlopig hoogtepunt vond toen mijn vader mij twee jaar geleden het beheer over ons familiearchief toevertrouwde en ik een doos opende met de naam 'Holland' erop.
Een lezing over Cook, over zijn tijdgenoten en over het genoegen van zelf op ontdekkingstocht gaan. Daarover zal het gaan. Met dank aan Boudewijn.

Was getekend: Diederik van Vleuten."

Kaartverkoop (€ 20,-) onder andere via Athenaeum Boekhandel Amsterdam en Haarlem. 

Views: 112

Comment

You need to be a member of Teyler Net to add comments!

Join Teyler Net

© 2020   Created by H.Voogd.   Powered by

Badges  |  Report an Issue  |  Terms of Service

google30c3dae5c902f922.html