In 1905 publiceerde Albert Einstein zijn speciale relativiteitstheorie. Die gaat over relatieve beweging (beweging van lichamen ten opzichte van elkaar) en levert spectaculaire resultaten op wanneer het gaat om snelheden die in de buurt komen van de lichtsnelheid. In 1916 kwam hij met de algemene relativiteitstheorie, waarin ook de welhaast ongrijpbare gravitatiekracht is verwerkt. Tussendoor, in 1911, bezocht hij Teylers Museum. Dat was op 11 februari, en hij was daarbij in het gezelschap van zijn vrouw en de toenmalige curator van het Fysisch Kabinet, Hendrik Antoon Lorentz (Nobelprijswinnaar natuurkunde 1902).

Er is een alleraardigst kattebelletje bewaard in Teylers archieven, waarin Lorentz daags tevoren het bezoek aankondigt bij de kastelein, J.F. Hulk, en vraagt of ze "wat mogen zien". Let op het karakteristieke blokletter-handschrift, waarvan Lorentz zich zowel bediende wanneer hij in het net schreef als wanneer het slechts een kladbriefje betrof.