421 - Teyler in Philadelphia: Museums & the Web 2011

Museum & the Web is de grootste internationale conferentie op het gebied van digitale toepassingen voor culturele instellingen. Dit jaar wordt de conferentie georganiseerd in Philadelphia en is Teylers Museum van de partij om de Engelse versie van de Teylers Universum website (www.teylersuniversum.nl) te presenteren.

Meer dan 600 deelnemers uit 23 landen zorgen voor levendige discussie en leuke ontmoetingen. Nederland is –als grootste delegatie na de Amerikanen- goed vertegenwoordigd. Vooral de diversiteit van de deelnemers maakt de conferentie interessant: medewerkers van kleine instellingen met maar twee medewerkers en mensen van grote musea als het Getty of de Tate treden met elkaar in discussie over de laatste ontwikkelingen.

Gisteren werd de ‘keynote speech’ gegeven door Kristen Purcell van Pew Internet & American Life, een organisatie die onderzoek doet naar het internetgebruik in de VS. De laatste trends? Webapplicaties moeten ‘portable, participatory & personalized’ zijn.

Philadelphia biedt ook andere interessante zaken. De Philosophical Society, opgericht door Benjamin Franklin in 1743, is in veel opzichten vergelijkbaar met Teylers Museum, met name Teylers Tweede Genootschap. Op een kleine tentoonstelling die er nu te zien is (‘Of Elephants & Roses: encounters with French Natural History, 1790-1830’) zijn die parallelen goed zichtbaar: niet alleen ligt er een examplaar van Knip & Temminck’s Les Pigeons, maar ook de originele tekeningen op perkament van Redouté voor Les Liliacees: boeken die Teyler ook in de collectie heeft. Ook zijn er brieven te zien van Thomas Jefferson, de derde president van de VS die met de Franse anatoom Georges Cuvier correspondeerde over fossiele resten van de mammoet. Ook Teylers eerste museumdirecteur Martinus van Marum was gefascineerd door dit onderwerp; ook hij correspondeerde erover met Cuvier. En Benjamin Franklin? De oprichter van de Philosophical Society deed net als directeur van Marum onderzoek naar electriciteit.