42 - Jane's blog over De Exotische Mens

Kunst of wetenschap?

Geplaatst op 14-02-2009 10:17 door Jane in categorie reizen van De Volkskrant weblog.

In de Teylersmuseum is er een tentoonstelling over "De exotische mens" tot 10 mei in Haarlem. De expositie is fascinerend, mooi, en licht aanstootgevend.
exotische mensen

Zoals gebruikelijk, genoot ik diep van mijn tijdsreis door de Teylers, want de expositie is alleen in de grote tentoonstellingszaal. Je kan vrij wandelen verder door de oude wetenschapsvitrines waar de lucht van puistige tieners die puzzelen over natuurkundige problemen nog steeds hangt. Daarnaast heb je nog altijd de roulatie van de tekeningen archief, die altijd verrassende links weet te leggen met andere delen van de collectie. De oude fossielzalen zijn ook allemaal schoongemaakt en zien er fris uit na hun opknapbuurt, met vernieuwde uitlegmapjes over de grotere objecten.

van Marum's grote electriseermachine neemt zijn oude prominente plaats in. De wortelhouten tafel van het ding is even mooi als de leidse flessen. Ik zou heel graag dat ding in gebruik zien een keertje. Misschien toch nog vriend van de Teylers worden? Ik ben al vriend van zoveel dingen, en ik heb er allemaal zo weinig tijd voor!

Hier nog een aardige recensie.