397 - In memoriam Anneke Wertheim 1965 - 2011

Anneke Wertheim met Bert Sliggers tijdens de reunie. dec 2009

IN MEMORIAM ANNEKE WERTHEIM

Zondag 9 januari j.l. overleed Anneke Wertheim op 45-jarige leeftijd. Tijdens een herdenkingsbijeenkomst afgelopen zaterdag sprak Bert Sliggers namens Teylers Museum over haar grote inzet voor het museum in de periode 1990-1994. Anneke studeerde kunstgeschiedenis en liep stage in Amerika, waar zij de toenmalige directeur Eric Ebbinge tijdens de opening van een Masterdrawing-tentoonstelling in New York werd aanbevolen. Anneke kwam eind 1990 naar het museum ter ondersteuning van de Afdeling Presentatie (nu Publiekszaken) voor de meest uiteenlopende werkzaamheden, zoals de redactie van publicaties (De tentoongestelde mens, Potvisstrandingen aan de Nederlandse kust, De menagerie van Willem V), organisatie tentoonstellingen naar aanleiding van de Haarlemse Stripdagen (Robert Crumb, Bruintje Beer) en pr en marketing gelieerde zaken. Ook assisteerde zij het Hoofd Bedrijfsvoering op het gebied van fondswerving en sponsoring maar ook op het terrein van personeelszaken, zoals het schrijven van een handleiding voor functioneringsgesprekken, de opzet voor het jaarverslag terwijl zij ook de administratieve organisatie op schrift stelde. Heel veel structurele zaken dus die jaren nadien nog in de organisatie werden gebruikt.

Anneke was een bijzondere collega en geliefd bij Vrienden, Directeuren, personeel en rondleiders. Haar inzet was groot, haar tempo was ongeëvenaard, ze was loyaal en creatief. Eind 1994 verliet ze Teylers Museum om definitief in te trekken bij haar vriend Marc Chavannes, toen correspondent Frankrijk voor NRC-Handelsblad in Parijs. De banden met het museum bleven altijd bestaan. In 2009 was zij nog aanwezig op de personeelsreünie, gestoken in een Bruintje Beer T-shirt, een herinnering aan de zaalvoetbalwedstrijd in 1994, die wij wonnen van het Frans Halsmuseum, ondermeer door Anneke’s fanatieke inzet. Kort daarop werd Anneke ziek. We herinneren haar als een fantastische collega, juist in een periode toen het museum wakker werd gekust.

Anneke Wertheim met collega's Herman Voogd en Fred Pelt en het afscheidsboek (1990 - 1994) dat door de collega's indertijd voor haar werd gemaakt en dat ze mee had genomen naar de reünie.

Filmbeelden (van matige kwaliteit, helaas)  van Anneke aan het werk in het museum in 1995 staan hier. Kijk op minuut 1.17 en 6.20.