390 - 500 jaar oude schatvondst in Teylers

In 1941 vond een melkveehouder in Loosdrecht een pot met gouden munten. Hij deed de vondst toen hij op het landje achter zijn boerderij bezig was met het graven van een afwateringsgeultje. De munten werden vrijwel direct doorverkocht aan een particulier waarna ze uit het zicht verdwenen. Tot 2010 was het lot van de munten onbekend tot ze begin dit jaar opdoken op een veiling, samen met de pot waar de munten in of vlak na het jaar 1500 in waren verborgen. De Stichting Roodenburg van Looy heeft de munten aangekocht en toegevoegd aan haar bij Teylers Museum beheerde collectie.

.

Wat voor munten werden er 500 jaar geleden gebruikt? Waren het alleen gouden munten? Tot medio maart 2011 ligt de muntschat tentoongesteld en wordt nader ingegaan op vragen zoals deze.