Harry Mulisch bracht de oorlogsjaren door in Haarlem. Zijn ervaringen in deze jaren dienden o.a. als inspiratie voor 'De aanslag'. Ook op een andere manier is Haarlem vormend geweest voor de jonge schrijver. Mulisch heeft in een interview eens gezegd dat hij in de oorlogsjaren veel tijd doorbracht in de Bibliotheek van Teylers Museum. De Duitsers vonden het maar een donker en vreemd complex en lieten het in de beleving van Mulisch om die reden met rust. In de leeszaal van de bibliotheek kon hij dan ook in alle stilte scheikundeboeken kopiëren.

In het bezoekersboek van de Bibliotheek is de signatuur van 'Harry K Mulisch, student' terug te vinden op 17 januari 1945 (de tweede signatuur van boven op de foto).