372. Brand in parkeergarage de Appelaar veroorzaakt geen schade aan Teylers Museum

Dinsdagavond 26 oktober heeft er een grote brand gewoed in de naastgelegen parkeergarage De
Appelaar. Meteen na het eerste bericht hierover zijn directeur Marjan Scharloo en hoofd Bedrijfsvoering Herman Voogd persoonlijk poolshoogte gaan nemen. Ook de collega’s van de beveiliging waren snel ter plaatse.

Er was veel rookontwikkeling en de straten rondom de parkeergarage waren afgezet. De omwonenden moesten hun huizen verlaten, Hotel Frans Hals werd ontruimd evenals de Philharmonie, de Toneelschuur en Stempels.

Met het crisisteam ter plaatse heeft overleg plaatsgevonden, waaruit bleek dat museum, Fundatiehuis en de andere panden aan de Damstraat niet in gevaar waren. Wel werd geadviseerd eventuele ventilatiesystemen af te sluiten in verband met de samenstelling van de lucht (vet en roet). Dit is gebeurd.

Woensdagochtend heeft een uitvoerige inspectie plaatsgevonden van het hele complex om te onderzoeken of er toch roetdeeltjes in de lucht werden aangetroffen. Gelukkig bleek dit niet het geval.

De medewerkers van Teylers Museum zijn erg blij dat Teyler geen rechtstreekse schade heeft geleden door deze calamiteit. De parkeergarage zal naar verwachting nog enige tijd niet gebruikt kunnen worden, hetgeen voor bezoekers die met de auto komen wel de nodige overlast zal geven.