Onlangs vond in het Finse Tampere het 31ste FIDEM-congres plaats. Er zijn meer dan 30 lezingen gehouden voor en door deelnemers uit 22 landen. Ook Teylers Museum heeft een steentje bijgedragen: als conservator van het Numismatisch Kabinet deed ik verslag van mijn bevindingen bij het lopende onderzoek naar de 18de eeuwse penningcollectie van Pieter Teyler. Bij dit onderzoek wordt nagegaan welke voorwerpen zich indertijd in de collectie van Pieter Teyler bevonden. Afgebeeld is één van de penningen uit de verzameling van Pieter Teyler, in mei 1755 door Teyler zelf aangekocht (veiling van de collectie Thade Mul).

Tentoonstelling

Rondom het congres is er van alles georganiseerd. Zo is tot 29 augustus in het Tampere Art Museum de tentoonstelling Art Medal in a Global World te bezichtigen. Deze tentoonstelling is op dit moment de belangrijkste penningtentoonstelling ter wereld. Er liggen bijna 1.000 penningen uit 27 landen in de vitrines. Het bijzondere van deze penningen is dat ze allemaal recent zijn vervaardigd en een beeld geven van de ontwikkelingen in de penningkunst.

een van de tentoongestelde penningen (Italië, Roberto Mauri)

De penningtentoonstelling strekt zich uit over de drie verdiepingen van het museum. Deze foto's tonen een deel van de bovenste verdieping. De bekende Deense numismaat Jørgen Steen Jensen bekijkt alles op zijn gemak, terwijl de opening van de tentoonstelling wordt opgeluisterd met live muziek.

In de prijzen

De FIDEM XXXI Grand Prix is gewonnen door de Nederlandse Elly Baltus.

Nederland, Elly Baltus, Running Round (foto: Jari Kuusenaho)

Een andere belangrijke prijs is de Aimo N K Viitala prize for the outstanding young medallist under the age of 35. Deze prijs is toegekend aan Natasha Ratcliffe (Groot-Brittannië).

Groot-Brittannië, Natasha Ratcliffe, Hope (foto: Jari Kuusenaho)