Gisteren deden twee kunstenaars die vanuit tentoonstellingsruimte Nieuwe Vide onderzoek doen naar het gastenboek van Teylers Museum een opvallende ontdekking. Charlotte Rooijackers en Martine Derks vonden in het gastenboek uit 1835 een drietal 'vieze woorden' met eronder een kleine tekening die weinig aan de verbeelding overlaat...

Het is twijfelachtig of 'kut', 'lul' en 'klooten' al in 1835 in het gastenboek werden gekrabbeld. Vermoedelijk is het een toevoeging van later datum.

Comment by H.Voogd on June 8, 2010 at 3:24pm
Waarom later?
Comment by Terry van Druten on June 8, 2010 at 3:42pm
Begin 19e eeuw werden deze woorden waarschijnlijk nog niet zo werden gebruikt, vandaar.
Comment by Terry van Druten on June 16, 2010 at 10:37am
Inmiddels hebben we het even opgezocht en blijken de woorden (vanzelfsprekend) al veel langer in gebruik. Ze worden zeker al sinds de zeventiende eeuw in min of meer de huidige betekenis gebruikt. Gezien de manier waarop de woorden echter in het gastenboek staan, blijft het waarschijnlijk dat deze er pas later zijn ingekrabbeld.
Comment by Jeroen Meefout on August 30, 2010 at 2:52am
Deze zgn.vieze woorden bestaan volgens mij al heel lang. Het woord 'lul' betekende al eeuwen buis, maar is later in onbruik geraakt. Het woord 'kut' staat voor snee, houw, of inkeping en 'kloten' zijn al eeuwenlang ballen. Duitsers eten heel vaak Klösse, dat zijn ballen van aardappelmeel en griesmeel en ook het klootspel werd al vrij vroeg in de geschiedenis gespeeld. Heb derhalve het idee dat de betreffende woorden in het Gastenboek eerder dan in de 19e eeuw aan het Gastenboek werden toegevoegd.