De geschiedenis van Teylers Museum is niet alleen het verhaal van belangrijke aankopen en beroemde bezoekers. Het is evenzeer het verhaal van alle medewerkers die in de 225 jaar van haar bestaan aan het museum verbonden waren.

Sommige van die werknemers zijn beroemd, zoals de karaktervolle eerste museumdirecteur Martinus van Marum of de Nobelprijswinnaar Hendrik Lorentz. Andere werknemers zijn minder bekend. Van sommigen rest alleen een naam in het Archief.

Door een toevallige vondst hebben twee oud-werknemers van het museum op fascinerende wijze van zich doen horen.

Bij de aanleg van een lift naar de Gehoorzaal in 2002 kwam achter de oude betimmering een eenvoudig houten plankje tevoorschijn. Het plankje is destijds opgeslagen en recent aan het Archief overgedragen.

Op het plankje staat in potlood het volgende opschrift:

D. Scholten.

Oud 22 jaar geboren te Velsen waarna ik vertrokken ben naar de Lindschoterstraat in het jaar 1880 [?]. Deze is geengageert [verloofd] met J. KL…[?] oud 20 jaren wonende in de Zoetestraat te Haarlem.

A.de Ridder

Oud 20 jaar. Geboren in het jaar 1863 te Haarlem op de Brouwersvaart

Beminde van Johanna de Groot. Geboren op het Loo oud 22 jaar. Tans in Haarlem woonachtig”

De tweede tekst dateert het opschrift in 1885 (1863 + 22). In 1885 werd de laatste hand gelegd aan het zogeheten ‘ Nieuwe Museum’`- de grote Spaarnevleugel die in dat jaar geopend werd.

Waarschijnlijk gaat het om twee jonge timmerlieden die deze getuigenis hebben achtergelaten. Het is fascinerend om te fantaseren over het verdere verloop van het leven van de beide heren en hun jonge verloofden.

Het plankje zal een plek krijgen in de vitrine bij de werknemerskantine als blijvende herinnering aan de (anonieme) voorgangers.