326- Teylers Museum verwerft zeldzame Schelfhout

Teylers Museum is er in geslaagd een opmerkelijk en zeldzaam schilderij van Andreas Schelfhout (1787-1870) aan te kopen: De Rue St-Pierre in Huy met de Porte St. Germain. Dit werk laat een volstrekt onbekende kant zien van Nederlands bekendste en meest succesvolle landschapschilder uit de eerste helft van de 19de eeuw. De kunstenaar maakte het paneel in 1824 tijdens een studiereis in België. Zelden schilderde Schelfhout een stadsgezicht zonder de zware bagage van zijn 17de-eeuwse voorgangers. Het schilderij komt uit een oude particuliere Belgische verzameling en is vanaf nu voor het eerst sinds 1824 voor het publiek te zien. De aankoop van het schilderij is mogelijk gemaakt door de BankGiro Loterij.

De collectie 19de-eeuwse romantische schilderijen in Teylers Museum behoort tot de belangrijkste van Nederland. Bijzonder is dat Teylers Museum destijds als enige museale instituut direct kunst van de schilder aankocht. De verzameling bevat meesterwerken van Springer, Koekkoek, Weissenbruch, Schotel en Kruseman. Van Andreas Schelfhout bezat het Museum al vier fraaie schilderijen. Het Belgische stadsgezicht uit 1824 toont een nieuwe kant van deze beroemde schilder.

"Het fascinerende aan dit stuk is dat het laat zien dat de meester in zijn jonge jaren ook andere genres beheerste dan schaatsenrijders. Zijn door en door Hollandse schildersstijl laat hij hier achterwege. Dit schilderij sluit uitstekend aan bij het werk van buitenlandse romantische schilders uit zijn tijd. Je zou bijna gaan fantaseren dat Schelfhout tijdens die Belgische studietrip internationale collega's heeft ontmoet; Duitsers, of misschien wel Denen", aldus hoofdconservator Michiel Plomp.