Teyler Net

Behind the scenes of the Teylers Museum

323 - Collecties online: een inspirerend voorbeeld


Teylers Museum werkt momenteel hard aan de ontsluiting van haar collectiedatabases op internet.
Een mooi voorbeeld van de mogelijkheden die deze online toegang biedt is de nieuwe zoekfunctie op de website van het Londense Victoria & Albert Museum.

De site heeft op de internationale Museums and the Web conferentie vorige maand in Denver terecht de 'Best of the Web 2010' prijs gewonnen in de categorie onderzoek.

Via de site zijn de rijke collecties van het V&A integraal te doorzoeken. Van de meeste objecten zijn afbeeldingen en uitgebreide achtergrond informatie beschikbaar.

Een test: zoeken op 'Pieter Teyler' levert één zoekresultaat op: een portret dat toegeschreven wordt aan Wybrand Hendriks (1744-1831). Hendriks was van 1785 tot 1819 beheerder van de Kunstverzamelingen van Teylers Museum.

http://collections.vam.ac.uk/search/?offset=0&limit=15&narr...

Zoeken op 'Place of origin': 'Haarlem' levert 23 resultaten op:

http://collections.vam.ac.uk/search/?listing_type=list&offset=0...

Iedere zoekterm levert zo een nieuwe verzameling objecten op. Op deze dynamische manier ontstaan nieuwe dwarsverbanden die de collectie als geheel verrijken.

Als de databases van Teylers Museum in de nabije toekomst online beschikbaar zijn zal de zoekterm 'Pieter Teyler' ongetwijfeld meer dan één resultaat genereren.

Wordt vervolgd dus...

Views: 82

Comment

You need to be a member of Teyler Net to add comments!

Join Teyler Net

© 2020   Created by H.Voogd.   Powered by

Badges  |  Report an Issue  |  Terms of Service

google30c3dae5c902f922.html