Tweehonderd jaar geleden, in 1810, werd het al sterk op Frankrijk leunende Koninkrijk Holland opgenomen in het Franse Keizerrijk. Er gebeurde dat jaar echter nog veel meer. De onderstaande penning toont een van deze gebeurtenissen...

In 1804 werd er op de heide bij het tegenwoordige Austerlitz een Frans legerkamp ingericht. Toen Petrus van Oosthuyse - een Haagse fabrikant van kledingversierselen - hier lucht van kreeg kocht hij veel grond in de omgeving van het kamp. Het lukte hem om de hoofdbevoorrader van het kamp te worden. Hij leverde het benodigde hout en zorgde voor voedsel en kleding. Met dit alles vergaarde hij een fortuin en zorgde hij voor veel werkgelegenheid.

Hij kocht het buitenhuis Sparrendaal en de heerlijke rechten van Rijsenburg. Het in zijn opdracht gebouwde ovale plein met huizen, een herberg en een katholieke kerk, is het enige Nederlandse uitgevoerde stedenbouwkundige project uit de Napoleontische tijd. Ook zonder deze architectuur is de kerk insteressant. Sinds de Reformatie was het de katholieken in Nederland namelijk niet toegestaan om openlijk hun geloof te belijden. Zij maakten gebruik van schuilkerken. Pas met de Bataafse grondwet kwam hier verandering in. De kerk in Rijsenburg is waarschijnlijk de eerste katholieke kerk sinds de Reformatie die ook als zodanig herkenbaar is.

De zilveren penning van G. Klouzing toont op de voorzijde het in 1810 ingewijde kerkje van Rijsenburg. Op de keerzijde vermeldt de namen van de stichters: Petrus Judocus van Oosthuyse en Margaretha van Oosthuyse-de Jong, heer en vrouwe van Rijsenburg.

De komende tentoonstelling in de Penningvitrines toont munten en penningen uit een bewogen periode in de vaderlandse geschiedenis; tussen de opkomst van het Patriottisme en het ontstaan van het Koninkrijk der Nederlanden. Te zien vanaf 31 maart 2010.

Comment by H.Voogd on March 23, 2010 at 9:40pm
Leuk verhaal