Onder deze titel zullen we een aantal exposities van het boekenkabinet, die in het verleden hebben plaatsgevonden, onder de aandacht brengen.

Zo was er in 2007 onder andere de tentoonstelling:

Van rups tot vlinder

In de achttiende eeuw was het verzamelen van inheemse of exotische vlinders een liefhebberij van gefortuneerde mensen. Met Europese handelsschepen kwamen vlinders mee uit verre streken. Zo belandden ze in diverse naturaliënkabinetten en werden voor het eerst in boeken beschreven en afgebeeld. Een vlinder kent vier stadia: ei, rups, pop en vlinder. Na bevruchting zet het vrouwtje eitjes af op de waardplant, In de pop vindt geleidelijk de metamorfose tot vlinder plaats. Als de vlinder volgroeid is barst de pop open, ontvouwt hij de vleugels door er bloed in te pompen, laat ze drogen en vliegt weg op zoek naar nectar of rottend fruit. In deze tentoonstelling zijn vooral boeken over vlinders te zien.

Afbeelding:

Benjamin Wilkes, The English Moths and Butterflies: Together with the Plants, Flowers, and Fruits whereon they Feed and are usually Found, London 1747-1760

Diverse soorten rupsen

Op de tak van een Wilde pruim-boom (Prunus Sylvestris) zitten rupsen in diverse stadia van hun ontwikkeling. Benjamin Wilkes was kunstschilder die zich toelegde op het afbeelden van vlinders en andere insecten. Dit boek werd door hem zelf vanuit zijn woonhuis in Fleetstreet te Londen verkocht, waar hij ook zijn eigen collectie insecten liet zien aan belangstellenden. Hij verkocht een ingekleurd exemplaar voor driemaal de prijs van een niet ingekleurde versie.

Om alle platen van het boek van Wilkes te bekijken surft u naar: http://www.heritage-editions.nl/ onder Prints and drawings en vervolgens onder Nat history vindt u de afbeeldingen uit het boek van Teylers Museum.

Comment by marijn van hoorn on March 23, 2010 at 4:56pm
Zo moet het !