299 - Bert Sliggers te gast in Framer Framed

Curator, auteur

De exotische blik

Zondag, 28 februari 2010, 14:00 uur, Wereldmuseum (Rotterdam)

Afbeelding - Bert Sliggers

Bert C. Sliggers (1948) is als conservator verbonden aan Teylers Museum (Haarlem). Zijn belangstelling gaat voornamelijk uit naar de geschiedenis van de wetenschap en die van het verzamelen.

De mens als verzamel- en tentoonstellingsobject was het onderwerp van verschillende tentoonstellingen van zijn hand, zoals De Tentoongestelde Mens, Het Verdwenen Museum, Herkomst: Boudewijn Büch, De Versierde Mens, De Exotische Mens en Noachs Ark, op weg naar Darwin.

Afgelopen jaar trok De exotische mens, andere culturen als amusement (2009) veel aandacht. Hierin werd in beeld gebracht hoe "exotische mensen" vanaf het eind 19de eeuw naar Europa werden "gehaald" om te worden tentoongesteld op wereldtentoonstellingen, op koloniale tentoonstellingen, in volkerenshows en dierentuinen; als rechtvaardiging voor kolonisatie, als antropologisch object, als levende illustratie van de missing link of simpelweg ter vermaak. Kunstenaars uit landen waar dergelijke volkerenshows werden gepresenteerd, werden door Sliggers uitgenodigd om te reageren op de mens als tentoonstellingsobject, en een dialoog aan te gaan met de historische voorwerpen.

Bert Sliggers reisde onlangs voor de VPRO naar Tahiti in het kader van het Darwinjaar, om onderzoek te doen naar het beeld van "de edele wilde".