281 - Beagle - VPRO - Teylers Museum: determinaties

Vismarkt Papeete

Prachtige sterrenhemel de laatste nachten. Sterren die zich verdichten tot nevels, engelenhaar met kerstverlichting, waaruit opeens een ster zich knipperend losmaakt: een vliegtuig. Kan ik het meest lullige plantje met de Heimans & Thijsse flora determineren, met een sterrenkaart kan ik helemaal niets. Groot geworden met boekjes als Wat vind ik in de duinen? en Wat vind ik op het strand? breng ik menige paddestoel respectievelijk kwal op naam. Met de whole-sky star map – southern hemisphere, met de juiste maand naar mij toegedraaid, en op z’n kop naar de hemel gericht, kan ik niets aflezen, ook omdat het aardedonker is. Ik kom nooit verder dan de twee vertrouwde steelpannetjes. Er zijn mensen die ongezien iets kunnen determineren. Mijn collega John de Vos van Naturalis heb ik eens op een Kor & Bot excursie op de Oosterschelde een door een amateur in krantenpapier verpakte Pleistocene zoogdierbotten van de opgespoten Maasvlakte voelen determineren, in de trant van: ellepijp rund, scheenbeen hert, kies wolharige neushoorn, voetbeentje paard. De verzamelaar kon ze gewoon ingepakt weer meenemen.

Maar de kroon spant de blinde Amerikaanse, van origine Nederlandse, evolutiebioloog Dr Geerat Vermeij, die op de tast nieuwe soorten en zelfs geslachten van schelpen beschreef. Zijn levenlang is hij gebiologeerd door de vraag waarom schelpen zo verschillen. Door zijn handicap ontwikkelde hij een uitzonderlijke tastzin en de schelp werd zijn onderzoeksterrein. Krokodillen of kolibries lagen minder voor de hand. Door het gevoel in zijn handen merkte hij dat weekdieren in de evolutie reageren op het geweld van predatoren als krabben, vogels of walrussen die de schelp als voedsel hebben. Om deze bedreiging te weerstaan namen sommigen hun toevlucht tot een klassieke verdediging als dikkere pantsers of kleinere mondopeningen. Anderen ontwikkelden een sneller bewegingsapparaat. De meeste inktvissen lieten hun schelp zelfs helemaal varen en zochten hun heil in een giftige huid. Vermeij ontdekte een verband tussen grote schokken in de evolutie van schelpdieren en omgevingsfactoren als activiteiten binnenin de aarde. Zo waren er onderzeese uitbarstingen waardoor grote porties energie en voedsel vrijkwamen. Soorten die het snelst groeiden en over de snelste stofwisseling beschikten, konden het meest profiteren van de gewijzigde omstandigheden. Zij kregen de meeste macht en beïnvloedden de verspreiding van andere soorten.

Gisteren werden enkele dolfijnen gesignaleerd en vanmorgen volgens de oplettende crew kwamen vijf walvissen even boven. Maar de grootste sensatie was stukken kleiner. Aan dek werden vier kevertjes gevonden, afkomstig van het vasteland. De versufte diertjes werden door de entomologe Lanna direct herkend als boktoren, die hout heel lekker vinden, tenminste hun larven. Kapitein Richard was dus not amused toen hij de vier verstekelingen in een plastik bakje zag liggen. Direct werden foto’s genomen om tot een juiste determinatie te komen, niet via een gidsje maar via emails werden boktordeskundigen geraadpleegd. Er is nog geen officiële naam binnen.
Elke dag is internet een gezamenlijke verpozing, contact met het thuisfront en collega’s op het werk. Langzamerhand moet je er aan geloven dat het eind in zicht is. Hans D. heeft steeds berichtjes van een dame die zich afvraagt waarom hij nooit terugbelt i.v.m. zijn advertentie op Marktplaats. Vandaag had ik een email van Almar Seinen, de rechterhand van Henk Schiffmacher. Ik adviseer de heren bij de digitalisering van Henks grote tattoo-collectie, die binnenkort met tienduizenden plaatjes online komt. Tegelijkertijd wordt naar een nieuwe locatie gezocht voor een museum. Nu schijnen zij enige tijd geleden O’Hanlon een lokje haar van Boudewijn Büch gestuurd te hebben, mits de ontvanger iets van zijn weelderige haardos zou retourneren. Dat laatste was nog nooit gebeurd, dus als ik eens…. Redmond stemt toe, maar nieuwe verzoeken zal hij helaas af moeten slaan, want hij mag niet kaal voor de camera verschijnen.