280 - Beagle - VPRO - Teylers Museum: Groeten uit Rimboe

Groeten uit Tiki Village
Vanochtend trekt mijn hutdeler Hans D. een schoon t-shirt aan, op zich niets bijzonders, maar met een intrigerende tekst: RTFM. Je mag hier niet zomaar merken rondstrooien want voor je het weet ben je gefilmd en dan is het sluikreclame. De fraaie T-shirts met het logo HUNZA heb ik thuis moeten laten, omdat het label van mijn vrouw dan wel heel vaak in beeld zou komen. Bij Hans denk ik in eerste instantie aan een mij onbekend radiostation, maar als Hans nee schudt, weet ik het opeens: Read The Fucking Manual. Wanneer dit kledingstuk later onderwerp van gesprek is, blijkt dat de meeste vrouwen handleidingen en gebruikaanwijzingen lezen en mannen niet of nauwelijks. Een man stort de hele zak of doos leeg en begint meteen te schroeven en te timmeren en tegen de tijd dat de vrouw het boekje uit heeft is het apparaat al in elkaar, maar wel stuk of verkeerd. De sterke verhalen zijn niet van de lucht. Heerlijk dat zoveel soortgenoten ook nooit lezen. Ergens in een ver verleden moet het mis zijn gegaan……

Vervolgens werd mijn ‘verdieping’ aan dek gefilmd, die na de uitzending van 28 februari als filmpje op de VPRO Beagle site te downloaden zal zijn. In 20 minuten komen alle onderzoeksresultaten even aan de orde. Alleen aan het effect van zoveel mensentntoontellingen had ik nog wel wat meer aandacht kunnen besteden. Er wordt wel beweerd dat het tentoonstellen van vele duizenden ‘exotische mensen’ voor tientallen miljoenen bezoekers in Europa (1880-1930) in een bepaald denkraam en onder een bepaalde noemer mede gezorgd heeft voor onze onverdraagzame kijk op de ‘ander’ en dat hier de kiem werd gelegd voor nog meer vooroordelen en racistische uitlatingen. Dat is niet mis. Erger nog, het duurt voort.
Even terug naar 1958. We hebben een uniek filmpje aan boord, dat een Kongolees negerdorp tijdens de Wereldexpo van 1958 te Brussel toont en dat aan de voet van het Atomium was gebouwd. Hoewel men in Leopoldville al in driedelig grijs achter een Remmington zat, probeerde het moederland de beschaving aldaar nog iets primitiever voor te stellen door schamel geklede overzeese landgenoten met een grote spektakelwaarde beeldjes te laten snijden en hun potje te laten bereiden. Een blanke Nederlandse dame, blond en natuurlijk met hagelwitte bloes, wordt er rondgeleid en stelt er de meest onbenullige vragen waardoor je als kijker direct weet dat je met een wel heel achterlijk land van doen hebt. Kongolezen die al jaren in België woonden en zich in deze poppenkast geheel niet herkenden, kregen het voor elkaar dat de negerdorp al binnen enkele dagen werd gesloten. Maar toch. In 2002 was er nog een leuke pygmeeëntentoonstelling in Wallonië als zomerattractie!

“De spanningen in Mali binnen het gezin De Leeuw zijn bijna niet meer houdbaar. In Ethiopië krijgt moeder Hilde de Smet een cultuurshock te verwerken als ze kennismaakt met een bijzonder pijnlijk schoonheidsritueel van de Mursi vrouwen. En bij de familie Kazan krijgt vooral jongste dochter Lara het zwaar te verduren.” Aldus SBS 6 over de komende aflevering van hun succesvolle Groeten uit de Rimboe-serie. Deze reallife soap kent zijn vervolg in Groeten Terug, wanneer bijvoorbeeld de Dogons ergens in Almere in een eengezinswoning onderdak krijgen en een dagje naar de Efteling gaan. Onder de naam Toast Kannibaal is iets dergelijks bij onze zuiderburen te zien!! Door gesprekken met een cultureel antropoloog die na een uitzending naar Afrika was afgereisd, weet ik dat aldaar moderne verworvenheden tijdelijk worden weggemoffeld, Engels spreken even taboe is, mobieltjes verboden zijn en de elektriciteitskabels zijn weggehaald. Reallife dus. We toonden drie fragmenten in Haarlem en vroegen middelbare scholieren hierop te reageren. Nou, ze hadden dit als een van de meest educatieve onderdelen van de tentoonstelling gevonden. Hier leerde je echt iets over andere culturen! Bedankt familie Kazan voor de grote goochelshow. Al eens aan een verdwijntruc gedacht?