Teyler Net

Behind the scenes of the Teylers Museum

274 - Beagle - VPRO - Teylers Mueum: missing link

Houten missing link op de markt van Papeete
(30/1) Klokslag 9.00 uur alle hens aan tafel. Vergadering over de laatste Galapagos-shots en wat er voor de exotische mens nog aan boord moet gebeuren. Descent of Man (1871) in relatie tot het tentoonstellen van freaks en exotische mensen blijft belangrijk. Was het sociaal darwinisme een van de ontsporingen n.a.v. Darwins publicatie, de zoektocht naar de missing link was een goede tweede. Af en toe kregen we een kijkje in onze eigen evolutie als we er tenminste vanuit gingen dat primitieve rassen een vroeger stadium van het blanke ras vertegenwoordigden, dus met kenmerken van onze vroege voorouders. Down ging (in 1866) zelfs zover zijn symptoom als mongooltjes te beschrijven, uit welk ras wij waren geëvolueerd en het negroïde al hadden verlaten. Zo’n terugval werd degeneratie genoemd. Idem dito bij Lombroso, die bij misdadigers vaak overmatige haargroei en aapachtige schedels aantrof, wat ook op een terugval in de evolutie wees en waar de moordenaars in kwestie dus zelf ontzettend weinig aan konden doen. Hij pleitte dan ook voor een menswaardige behandeling. Ook mensen met lichamelijke afwijkingen deden het in diezelfde periode goed, want abnormaliteiten konden wel eens een toekomstige verandering van een soort zijn. Darwin schreef daarover in zijn Descent of Man: “Wij mogen hopen later iets te zullen gaan begrijpen over de oorzaken van dergelijke incidentele modificaties, met name door het bestuderen van monstruositeiten.” Ondertussen waren haarmensen als apen en leeuwen en gevlekte mensen met pigmentziekten (pantermeisje, de getijgerde gratiën uit Afrika) in het circus en op de kermis niet aan te slepen, met in hun kielzog dikke dames, reuzen en dwergen.

Voor mijn nog te filmen voordracht wil ik graag in Redmonds hoekje zitten, met het mooie boekenbehang, maar dat ligt gevoelig. Later komt men er op terug, Redmond biedt zelfs zijn kussentje aan. Ze weten gewoon niet dat thuis en op mijn werk dit ook mijn behang is. Met Cleo en Redmond bekijk ik op een laptop aflevering 18 die morgen in de Hollandse huiskamers te zien is. Ook deze hoort volgens mij in de top 5 Beagle-uitzendingen omdat er min of meer maar één onderwerp wordt behandeld. Als dit je niet raakt.
Achter mij doceert scheepsarts Ludwine Lambalk hechten aan boord met ham en varkensspek als surrogaathuid. Al enige tijd slingert in de longroom het EHBO-boek Gevaarlijke zeedieren (Eindhoven 2001) van John Serton en Jos Groenen, voor heel wat mensen redenen genoeg om nooit meer te gaan zwemmen. Foto´s met onderschriften als `haaienbeet met wond tot op botweefsel` worden afgewisseld met plaatjes van opgezwollen en ontstoken ledematen, geen ledematen, blaren na aanvaring met een Portugees oorlogschip of een groot aantal hechtingen na de beet van een murene. Schorpioenvissen, koraalduivels, doktersvissen, pietermannen en sidderroggen zijn allemaal niet aaibaar, maar daar is bij hun evolutie ook nooit rekening mee gehouden. Trouwens `gevaarlijke` staat in de titel tussen aanhalingstekens, want het zijn gewoon mooie dieren die tal van eigenschappen hebben die de soort in staat stellen te overleven. Enkele eigenschappen zijn gewoon niet prettig voor de provocerende mens. Wel een prettige gedachte dat hier meer mensen dan alleen de dokter kunnen hechten.
Omdat we zo voorspoedig varen vroeg ik me af of we niet ergens konden aanmeren, bijvoorbeeld in Nieuw Zeeland. Dat blijkt echter heel naïef gedacht, want zo maar aanleggen kost gewoon heel veel geld, en het geld is al een beetje op. Ook op eindbestemming Australië komen we geen dag eerder aan. Daarnaast is in marinetermen eerder aankomen ook een grote vloek. Dat doe je gewoon niet. Je moet het thuisfront de gelegenheid geven dat je het huis weer zo aantreft zoals je het verlaten hebt. Geen mannen dus in de kast!

Views: 229

Comment by bert sliggers on February 5, 2010 at 1:10pm
Hou je het nog een beetje uit op de boot Bert? Leuk om zo toch nog je verhalen te lezen. Wel jammer dat jullie niet eerder kunnen aanmeren, Sydney is geweldig! Ik kijk er naar uit om jullie te zien volgende week. Groeten daar!

Comment

You need to be a member of Teyler Net to add comments!

Join Teyler Net

© 2020   Created by H.Voogd.   Powered by

Badges  |  Report an Issue  |  Terms of Service

google30c3dae5c902f922.html