272 - Beagle - VPRO - Teylers Museum: dodobotje

b>Er vaart een echte houten dodo mee (29/1) Mooi weer, zon, iets minder wind, zilverkleurige vliegende visjes met vinnetjes als proppellers. De vogels determineert Redmond als Audubon’s Shearwaters. Ik vertel hem over het Teyler exemplaar van Audubons The Birds of America, het duurste boek ter wereld dat in deze rangorde ooit de Gutenbergbijbel versloeg. “Nou, dan hebben de vogels het toch mooi van God gewonnen”, merkt hij op. Hoe komt het toch dat je pas op latere leeftijd vogels leuk gaat vinden. De laatste keer dat ik met Andrea op vakantie was in Himachal Pradesh (India) in de uitlopers van de Himalaya moesten we echt lachen toen we in een plaatselijke boekwinkel onze eerste vogelgids ooit kochten. Er was zoveel vliegend moois te zien dat we snakten naar namen en verspreidingsgebieden. Op Tahiti zagen we vaak de Bulbul met zijn rode kontje en de Martin triste die hoog op z’n gele poten staat en altijd in paartjes opereert. Beide soorten blijken uit India te komen en werden respectievelijk in de jaren zeventig en aan het begin van de 20ste eeuw ingevoerd, onder andere om het overschot aan ratten en muizen te decimeren. Tussen 1938-1943 werden er maar liefst 10.000 vogels van 70 verschillende soorten van elders op Tahiti losgelaten. Niet alles heeft het gehaald. Die wijsheid haal ik natuurlijk ook uit een vogelgidsje.

Redmond en ik praten over Boudewijn Büch en het boekje Een vriendschap met de wereld. Een persoonlijk bolwerk tegen de chaos (1990), dat zij samen schreven en waardoor O’Hanlon in Nederland nog bekender werd. Hij wil wel eens het dodobotje zien, dat in Büchs kastje in de Teylerbibliotheek staat. Het verbaast Redmond niet dat het wat anders is: het opperarmbeen van een schildpad, waarover je (ondergronds) bijna struikelt op Mauritius! Op die bewuste tv-aflevering zie je Boudewijn bijna huilen van blijdschap wanneer hij het botje door de directeur van het museum aldaar krijgt aangereikt. Mag ik dit echt houden? Thuis laat hij het relikwie groots inlijsten met daaronder het visitekaartje van de directeur, als een certificaat van echtheid. Zelfs directeuren van musea zijn niet altijd te vertrouwen.

Omdat ik vandaag niet echt veel te doen heb, bied ik mij aan als klusjesman. Ik heb al weken niet meer gewit, behangen of tegels gezet! De boot moet als nieuw in Sydney aankomen, dus moet er veel in de glimmende lak staan. De railing schuren, afnemen en kwasten maar. Ik doe zo’n twintig strekkende meter van het achterdek.
’s Avonds na het praatje van de kapitein houdt Lanna haar powerpoint presentatie over Halobates. Het filmen is niet eenvoudig omdat er opeens enorme golven verschijnen waardoor iedereen zich schrap moet zetten. Vervelend als de spreker steeds uit beeld verdwijnt. Volgens de datering van Lanna’s publicaties (o.a Nature 1973) is ze al zo’n 40 jaar met deze beestjes getrouwd. En nog steeds zijn er vragen. Ook waarom Darwin er niets over zegt. Kende hij zijn bronnen niet (eerste publicatie uit 1822, maar Duits), was hij te zeeziek of gebruikte hij het verkeerde netje? Aan het eind van de avond krijgen we er een uurtje bij en na de datumgrens leveren we zelfs een hele dag in. We spreken af dat aanstaande maandag er niet voor ons zal zijn.

Comment by H.Voogd on January 30, 2010 at 8:15pm
Ik vertelde gisteravond het dodobotjeverhaal nog aaneen gezelschap dat kwam eten in het museum.
Ik kijk regelmatig naar de webcam beelden. Ik zie je nooit. Als je nu elke avond (Nederlandse tijd) tussen 21.00 uur en 21.05 uur even in beeld komt zwaaien dan zorg ik voor publiek.
Groet

herman