264 - Beagle-VPRO-Teylers Museum: onderzoek

Op zoek naar een schaatsenrijdertje

Nauwelijks schaduw aan dek
Elke avond om 19.00 uur een briefing door de kapitein over het weer, de weersverwachting, de route en nieuws. We kregen even een lesje weerkaarten lezen, over hoge en lage drukgebieden en waarom op het noordelijke en zuidelijk halfrond de luchtstromen om de kern heen tegenovergesteld draaien, zo ook het weglopende water in bad. Op het noordelijk halfrond tegen de klok in en daaronder met de klok mee. Precies op de evenaar moet het water dus rechtstandig naar beneden vallen. Na afloop van het college kunnen ook de gasten een bijdrage leveren. Van de week geef ik wel een stoomcursus tentoongestelde mens.
Er wordt met Hans Fels nog druk vergaderd over welke opnamen aan boord binnenkort gemaakt moeten worden. Redmond O’Hanlon weet ik te verleiden (binnenkort tijdens een korte vakantie met zijn vrouw [zit ook in de mode net zoals Andrea]) naar Teylers Museum te komen, omdat hij plannen heeft voor een serie over de afstamming van de mens. Hij kent mijn verre voorganger Eugene Dubois en wil de Pithecanthropus erectus niet missen, al liggen de originele vondsten (helaas) in Naturalis. Redmond houdt van de 19de-eeuwse setting waar eveneens andere kopieën als die van de vervalste Piltdown-mens liggen. Dubois had rond 1900 in Teyler maar twee vitrines nodig om het gehele fossiele mensverhaal te duiden! Grappig dat Redmond een boek heeft (Through Eugene Dubois’ Eyes. Stills of a Turbulent Life, Leiden 2010!!!) onder andere van de hand van mijn collega John de Vos, dat ik helemaal niet ken. Jammer dat foto’s zo slecht zijn afgedrukt terwijl het nu juist om de publicatie van een grote collectie afgedrukte glasnegatieven gaat.
Ik zal nog eens een aparte bijdrage wijden aan Redmonds boekenkast hier aan boord, waaruit hij tijdens uitzendingen zo achteloos zo veel schoons weet te pakken. Maak uw borst alvast maar nat. Trouwens heerlijk dat je hier aan boord zoveel kan lezen.

Vanmorgen (24/1) een live twitter-chat met de nieuwe gasten, waaronder ik, via de webcam aan boord van de Beagle. Het was wel even verwarrend omdat de meeste vragen en opmerkingen kwamen over de net uitgezonden aflevering die wij helemaal niet hadden gezien. Iedereen vond het optreden van Robbert Dijkgraaf (KNAW en RvT Teylers Museum) zeer de moeite waard en vonden dat hij als theoretisch natuurkundige maar een mooi vak had. Ook was er veel waardering voor de opnamen met vissers (hulde aan Hans en hij glom). Maar uiteindelijk druppelden de relevante vragen binnen. Bijzonder dat de meeste -aan mij gericht- gingen over wat ik voor Teylers Museum op Tahiti verzameld had; gezien het onderwerp konden dat eigenlijk alleen maar schedels en botten zijn, of bedoelde men wat anders? Ik ben er achter gekomen dat je je wel voorzichtig moet uitdrukken, want een foute interpretatie is zo gemaakt. Zo kreeg ik als reactie op mijn weblogs al een veeg uit de feministische pan, iets dergelijks uit de hoek van de natuurbescherming en sommigen stoorden zich aan mijn arrogante houding wat betreft de schrijvende pers in Papeete. Fijn dat zo velen mij volgen en ook reageren.

Vanmiddag, om 12:21:16 uur boordtijd, voer de Clipper precies door het Zenith Punt, zodat we de
zon loodrecht boven ons hadden, zodat alles, wij incluis, een minimale schaduw hadden. Op dek hadden we fles wijn met glas neergezet, waar omheen je langzaam de schaduw zag verdwijnen. Een fotomoment. Daarna gaat een kleine catamaran van boord met tussen de drijvers een vangnet waarvan de mond net in het water hangt om de mariene schaatsenrijders (Halobatus) te vangen. Er is een proefvaart omdat de pakkans ’s nachts groter is omdat de dieren het net dan niet opmerken. Anders kunnen ze wel een meter hoog springen. Uiteindelijk geen insecten, maar wel een minuscuul medusakwalletje, baby-visjes, en helderblauwe roeipootkreefjes ter groote van flinke vlooien die in het even blauwe oppervlaktewater leven. ’s Avonds is het raak: acht exemplaren schaatsen in een emmer rondjes!

Comment by H.Voogd on January 26, 2010 at 3:23pm
Hallo Bert,

Ik heb je verhalen gelezen en ben jaloers, niet alleen voor de mooie vrouwen op het starnd, maar ook voor het mooie weer, de aardige en interessante mensen die je ontmoet en natuurlijk :"het zeegat uit", titel van een boek wat mijn oudere broer vroeger had en wat ik af en toe mocht inkijken, verhalen over de mannen die wegvoeren van Holland , hun avonturen en ontberingen(dat valt bij jullie wel mee geloof ik...)
verder nog gefeliciteerd met Andrea's verjaardag! (het gaat goed met haar en we hadden het heel plezierig op en rond de beurs en als ik zei dat we Bert toch eigenlijk wel misten zei ze;"Hou toch eens op met dat zeuren over Bert, ik ben er toch!)

Hartelijke groet ook van Clara en Neeltje!