260 - Beagle-VPRO-Teylers Museum: afscheid van Tahiti

De bemanning vlak voor vertrek aan wal

Een angstig moment .........
Gisteravond nog even aan wal een “brief smell identication test” uitgevoerd (www.smelltest.com). In alle havens die worden aangedaan worden autochtonen gevraagd aan een testje mee te doen. Daartoe dienen ze in een boekje een vakje open te krabben en de geur te identificeren via het multiple choice systeem (coconut, woody, dog, pepper). Ook worden er vragen over roken en medicijnen gesteld om een eventuele relatie aan te tonen tussen goed en niet goed ruiken. Ook wordt er gevraagd of de reuk prettig is of juist niet, sterk of vaag. We moesten de deelnemers bij de snackkarretjes vragen of ze Engels begrepen anders was deelname onmogelijk. Trots zeiden sommigen yes maar wanneer ze mijn uitgereikte boekje zagen, gaven ze het toch schuchter terug. Uiteindelijk had ik drie stelletjes te pakken, die de taal spraken en het een leuk tijdverdrijf vonden. Sommigen hadden wel last van de curry en andere geuren die uit de rijdende restaurantjes kwamen. Er is ook onderzoek gaande naar genetisch gemanipuleerde soja. In iedere haven worden soja-producten gekocht om te laten onderzoeken. Omdat een gekocht sojadrankje van Tahiti bijna over de geldigheidsdatum was, werd Tjitske (vandaag van boord en straks op weg naar Cocos (Keeling) Islands halverwege Australië en Sri Lanka) gevraagd nog wat soja-produkten aan te schaffen.

Aan boord is gekomen Lanna Cheng Lewin, Chinees onderzoekster uit California naar schaatsenrijdertjes, insecten die ik alleen van Guido Gezelle en boerenslootjes ken, maar die ook op zee schijnen voor te komen en waarvan maar vijf soorten op de oceaan bekend zijn. Zij gaat ze proberen te bemonsteren. Het is een grappige vrouw die na voorstellen iedereen meteen bij naam kent. Ik weet niet of dat ook het geval zou zijn geweest als er 5000 verschillende schaatsenrijdertjes zouden zijn geweest. Op Moorea kreeg zij er al twee (!!) te pakken. Ook maak ik kennis met Martien Baars van het NIOZ op Texel die zeewater met al wat daarin leeft tussen Tahiti en Australië zal bemonsteren. Met zijn collega’s maakten we in 2008 in Teylers Museum een interessante tentoonstelling over de diepzee. De Darwinaflevering over de overbevissing in Argentinië luidde natuurlijk wel een alarmklokje, maar als je weet dat tussen Australië en Nieuw Zeeland op grote diepten kraamkamers van vissen totaal worden leeggeschept en de inhoud alleen als visstick tot ons komt, waardoor dieren (onbeschreven of niet) in korte tijd door ons toe doen geheel kunnen uitsterven, dan kun je aan dit onderwerp niet genoeg aandacht schenken!

Vanmorgen (23/1) nog wat shots aan land, waarbij ik tien keer een zebrapad moest oversteken, semi-geïnteresseerd om me heen moest kijken (zo van wat ga ik hier allemaal doen, terwijl ik het al allemaal had gedaan), op de markt in prentbriefkaartenmolentjes moest draaien, etc. Om kwart over tien waren de trossen los, stak er een lichte zeebries op en kon de Beagle voor het eerst met zeilen uit een haven het ruime sop kiezen. Wat een sensatie. Wel jammer dat ik met mijn zwakke hernia-rug mijn snor moest drukken, want het lijkt me heerlijk om (op commando) in de touwen te hangen. De rederijmeisjes, excusez le mot, die gisteren nog giechelend de roggen aaiden, gaven nu de bevelen en trokken als geen ander aan het touw. Met bolle zeilen (daar zijn vast andere nautische termen voor) passeerden we Moorea aan de zuidkant. Ik bel naar huis om dit mooie moment met mijn liefste te delen.
En wat zei Darwin over het vertrek? “26 november 1835- In de avond, toen er een zachte aflandige bries stond, zetten we koers naar Nieuw-Zeeland, en toen de zon onderging, keken we ten afscheid naar de bergen van Tahiti: het eiland waaraan elke reiziger zijn bewondering heeft doen blijken.” Eerder schreef hij: “’ Niets beviel mij zozeer als de bewoners. Hun gelaatsuitdrukking heeft een zachtaardigheid die elke gedachte aan wilden onmiddellijk uitbant; en een intelligentie die aantoont dat ze bezig zijn beschaafd te worden.”
’s Middags voor iedereen een oefening met zwemvesten en een kijkje in de reddingsboot, voor de nieuwkomers uitleg over veiligheid, regels en gebruik van verzond verstand. Dat laatste is volgens mij aan boord in ruime mate aanwezig.

Comment by H.Voogd on January 24, 2010 at 3:36pm
Ha bert, Je kan je fotos groter publiceren als je dit doet
Click op het fototoestelletje om de fotos te downloaden
Op het schermpje dat verschijnt click je op OPTIONS
Kruis de onderste twee blokjes aan en type bij THUMBNAIL in het invulvakje 500 (ipv 300)
Publiceer.
Zeeziek? KomT J. Malkowits nog?
groet
Herman