26 - Oude bakjes terug in Numismatisch Kabinet

Gedurende lange tijd heeft de numismatische collectie van Teylers Museum in oude, niet zuurvrije kartonnen bakjes gelegen. Op die bakjes werd nadere informatie vermeld over onderwerp en herkomst. De onderstaande foto toont een aantal van de oude bakjes.

Een aantal jaar terug is de hele collectie herverpakt in nieuwe bakjes, de zogenoemde kpk-boxen. De onderstaande foto toont een voorbeeld van de nieuwe verpakkingsmethode. Omdat Teylers Museum ook een plaats is waar de geschiedenis van het verzamelen wordt verteld, zijn de oude bakjes bewaard gebleven.

Bij de bouw van de vitrines van het Numismatisch Kabinet, rond 1888, was de oorspronkelijke bedoeling de hele collectie in de laden onder de vitrines op te bergen. Onder andere om conserveringstechnische redenen is daar later van afgezien en verdween de hele collectie in het depot. In het Kabinet bleven lege laden achter.

Sinds vorige week zijn een aantal laden weer gevuld met de lege bakjes. Zo wordt de geschiedenis van het museum en de numismatische collectie meer inzichtelijk gemaakt en bovendien worden de laden eindelijk weer gevuld.

Comment by H.Voogd on January 21, 2009 at 10:54pm
Een erg goed idee.