259 - Beagle-VPRO- Teylers Museum: aaibare dieren

Roggen worden op Moorea graag geaaid
Redelijk geslapen op een veel te warm dekbed. Om zes uur al fris aan dek. Zelf gebakken boterhammetje en koffie. Ik ontdek op een tafel een boek van John van Wyhe (Wallace debat gisteravond): Charles Darwin’s Notebooks from the Voyage of the Beagle. Samen met Gordon Chancellor heeft hij al Darwins aantekenboekjes getranscribeerd en geannoteerd wat een enorme aanvulling blijkt te zijn op Darwins boeken en zijn Beagle journaal. Heb meteen de aantekeningen over Tahiti gelezen. Blijkt Darwin op zijn binnenlandse reisje ook verzameld te hebben, onder andere het zoetwaterkreeftje Macrobranchium, waarvan nog exemplaren in het Oford University Museum bewaard worden. Gisteren was John met een gids een deel van Darwins uitstapje gaan lopen en vond op ongeveer dezelfde plaats het kreeftje. Dat noem ik nou kicken, omdat hier natuurlijk al heel veel verdwenen is.
Met de auto weer naar Moorea, met Hans, John en wat meisjes van de rederij. Vandaag even niet filmen, maar snorkelen. Worden we met een bootje afgezet tussen de black tipped haaien en sting rays, waar de Australische crocodile hunter ook zo dol op was. We moesten allemaal iets overwinnen om van het trappetje af te dalen, maar daarna weet je niet wat je ziet. De roggen zijn bijna een meter breed en met staart wel twee meter lang. Ze worden graag geaaid en schurken zich dan tegen je aan met hun zachte roggenvleugels, die ik tot voor kort alleen maar gebakken in roomboter kende. Sommige dieren waren zwanger wat je aan bollingen op het achterlijf zag. De haaien cirkelden om ons heen, vaak vergezeld van een soort bootsmannetje dat in symbiose met zijn gastheer leeft en fungeert als kruimeldief. Toch waren ze de haaien niet altijd trouw want toen een rog werd gevoerd, probeerden ze even van partner te wiselen. Was dit allemaal groot en spectaculair, ook de andere vissen met gemene bekjes of pruillipjes konden concurreren met het aquarium in Artis. Daarna werden we bij een rif afgezet waar zo’n sterke stroming stond dat we de baai in werden gedreven, niet zwemmend, alleen maar drijvend en kijkend, het koraal net niet je buik niet rakend. Ik zag er levende Cypraea tigris en enorme Lambis-schelpen, kleine Tridacna’s (doopvontschelpen) met bijna fluoriserende monden.
Het was heet en er moest heel wat gesmeerd worden om niet verbrand te raken. Op een begroeid rif, een motu (mini eilandje), zelfs een terrasje met lounge-gedoe en reggae-muziek. Als je van de zee houdt, dan is dit het paradijs. Aan boord ananas, mango, banaan en gekliefde kokosnoten. Ik kan nog wel een tijdje doorgaan maar dat lijkt me niet verstandig in verband met de thuisblijvers.
Om zes uur weer aan boord waar zich al snel Teva Sylvain zich met familie voor een rondleiding aandient. Op die manier zie ik ook wat van de boot want daar is het tot nu toe een beetje bij ingeschoten.