258 - Beagle- VPRO - Teylers Museum: mythische modellen

Een van Sylvains modellen op Moorea
(21/1) Toen ik beneden kwam vertelde de Hiltondame dat ze me gisteren op de televisie had gezien. En in de la Dépêche las ik even later: “Le mythe reste!”, indique Bert Sliggers, conservateur de musee, qui va s’appuyer sur les photographies de Spitz et Sylvain, et le temoignage de Raymond Graffe, notamment.” Dat moet straks wel raar zijn als thuis niets meer van wat ik zeg wordt opgenomen.
Uitgecheckt met zware bagage (boeken) en om 7.00 uur bij de boot naar Moorea.
Daar ontmoeten we Teva Sylvain met drie modellen, die ons straks hun bekoorlijkheden op een Bounty-strandje zullen tonen. Om te voorkomen dat er sprake zou zijn van drie ‘geile’ mannen (Hans, Charles en ik), hadden we om vrouwelijke versterking gevraagd: Tjitske en Louise. Dan zou het ijs sneller breken. Op Moorea werden we opnieuw met een boot opgehaald die ons op een afgelegen plekje afzette; nooit heb ik zeewater zo helder gezien, er kwam een rog voorbij ter grootte van een deurmat, de palmen groeiden bijna in het water. En dan de temperatuur, het is –sinds ik hier ben- nog nooit zo warm geweest (33 graden). En toen gingen de dames grotendeels uit de kleren. Sonja (30) kwam uit Indonesië, was moeder van een kind (ongelofelijk), van beroep bankmanager en was al 15 jaar model, heel professioneel, had maar weinig aanwijzingen nodig. Haar collega’s zouden haar nooit op zo’n kalender herkennen, al hing die op haar kantoor, zei ze. De andere twee, waaronder de Columbiaanse Diana (studeert rechten), hadden vandaag hun eerste shoot en keken wat onzekerder in de lens. Niets Tahitiaans maar gewoon mooie meisjes op mooie stranden in verleidelijke poses (uiteindelijk gaat het toch om gezicht zegt Teva). Eigenlijk wel bizar hier zo met je neus boven op te staan, the making of the myth, de geboorte van de ansichtkaart. Nog interessanter is de fotograaf die bijna kreunend zijn aanwijzingen geeft, onder een rare hoek geknakt in de vloedlijn, met een zenuwachtig lachje, zoon van de grote grondlegger Alphonse. Maar het (economische) tij keert en Teva is niet achterlijk: hij doet zaken in zonnepanelen waardoor het eiland al tonnen minder diesel nodig heeft. Dat legt hem geen windeieren en de fotografie lijkt mij wel zijn speeltje. Voor een kort interview blader ik met hem in een Taschen-boek van zijn vader. Na de sessie trakteert hij ons op een lunch. Later aan boord van de Beagle zijn de meeste collega’s wel een beetje jaloers als ze onze eigen gemaakte natuuropnamen zien.
Grappig dat Darwin weinig op had met de Tahitiaanse vrouwen: “Het persoonlijk uiterlijk van de vrouwen viel me erg tegen; ze blijven in alle opzichten ver achter bij de mannen.” Over de mannen is hij daarentegen lyrisch: “Ze zijn heel lang, breedgeschouderd, atletisch en goed geproportioneerd.” En over hun tatoeages zegt hij: “…en de versieringen volgen de welvingen van het lichaam zo sierlijk dat het effect heel aangenaam en elegant is.” Volgens mij droomde Darwin later in zijn Engelse bedje wel eens van Tahitiaanse jongens.
Daarna terug naar het hotel waar Hans de antropoloog en socioloog Bruno Saudi interviewt, een slimme Franse professor die hier al lang woont en als geen ander weet wat op Tahiti echt leeft. Daarna meteen door naar het Cinematografisch Instituut, dat aan de vooravond van het zevende documentairefestival van Oceanië staat. Met ene Marc bekijken we flarden jaren vijftig films die hij becommentarieert om uiteindelijk te belanden bij de teneur van de documentaires die vooral aandacht besteden aan de problemen in dit immense gebied en die nog maar weinig te maken hebben met het paradijs in de Stille Zuidzee. Pessimisme is de teneur. Ik loop ondertussen een beetje op mijn tandvlees. Lange dagen. Ik wil naar de boot.
Paspoort afgeven en hut 8 gekregen, die ik deel met Hans D. die monteert. Weinig ruimte maar wel redelijk luxe, vooral het badkamertje. Slimme plekken voor het stouwen van bagage. Terwijl ik dit schrijf vindt achter mij een verhit debat plaats door Davies en Van Wijhe over Wallace. Het is mooi geweest voor vandaag.