Die steden bezocht ik onlangs toevallig kort na elkaar. Haarlem koestert aan het Spaarne natuurlijk een juweel , het Teylers Museum, dat ik – stom, stom – pas nu voor het eerst van binnen zag en dat me volledig overrompelde. Het was alsof je al in de toegangshal een andere wereld binnenstapte, een andere tijd vooral, want het huis ademt eeuwen aan geestelijke beschaving, lang geleden neergedaald in oude objecten van kunst en wetenschap – gebaseerd op de nalatenschap van de rijke koopman Pieter Teyler van der Hulst, een man die de idealen van de Verlichting volgde.

Met 225 jaar is het het oudste museum van Nederland, van de wereld zelfs zegt men, en het mooie is dat ze aan de wijze van tentoonstellen niets hebben veranderd – een wonder van onderhoudskunst, je loopt er over oude terrazzovloeren, tussen oude vitrinekasten, door zalen die alleen dag- en geen kunstlicht kennen. Bij slecht weer is het er gewoon donker. Kabinetten heten ze: van fossielen en mineralen, van munten en penningen, van instrumenten en schilderijen. Het pronkstuk is de Ovale Zaal, het oudste deel van het museum, met zijn Ionische pilasters en langs de omloop eikenhouten boekenkasten die reliëfs dragen van Griekse wijsgeren. Een gewijde ruimte, zo voelt het – niemand kan er onbewogen blijven.

Het gevoel uit de tijd te zijn gevallen, kwam ook op in de Eerste Schilderijenzaal, stampvol fijngeschilderde negentiende-eeuwse Romantiek, dicht opeengehangen aan de wanden, soms drie rijen dik boven elkaar, zoals toen gebruikelijk was.
Lees hier het volledige artikel