205 - Fotocontroles numismatisch kabinet

Een aantal maanden geleden zijn foto's toegevoegd aan het collectiebestand van het Numismatisch Kabinet (zie blog 97). In de voorbije maanden zijn deze foto's bij 13.400 records geverifieerd met de beschrijving. Deze actie bleek zinvol, want hier en daar was er een fout fotonummer toegekend of bleek in het verleden een munt of penning in een verkeerd bakje te zijn gelegd.
Tegelijk met deze controle wordt de informatie in het collectiebestand aangevuld en gestroomlijnd om de informatiewaarde te vergroten en het gebruik op internet mogelijk te maken. Verder wordt de herkomst van de stukken uitgeplozen en waar mogelijk aan het bestand toegevoegd.

Alle objecten hebben een eigen verhaal. Bijvoorbeeld ook deze kleine draagpenning (zilver, 15 mm). De penning stond omschreven als "1814, Capitulatie van Gorinchem." Teylers Museum heeft de penning in september 1878 verworven. Inmiddels zijn het om- en opschrift samen met de namen van de bij de overgave betrokken generaals toegevoegd aan de database. Ook is er een literatuurvermelding toegevoegd: Dirks (1889) 16a. (Voor de fanatiekelingen: het bij Dirks beschreven stuk is dit exemplaar). Verder bleek dat de penning bij Loos in Berlijn is gemaakt en onderdeel is van een grotere serie. Teylers Museum heeft van deze serie ook de intocht van Willem I in Amsterdam en de slag bij Belle Alliance in de collectie.

Historie: aan het einde van de Franse Tijd verschansten de Franse troepen zich te Gorinchem. Er volgde een beleg van drie maanden, waarbij de stad door beschietingen zwaar werd gehavend. Uiteindelijk gaven de Fransen - onder leiding van generaal Rampon - zich op 20 februari 1814 over aan generaal Zielinsky.