186 Opnieuw een erepenning uitgereikt

Op 9 oktober is in de gehoorzaal van Teylers Museum een gouden erepenning uitgereikt aan Dr D.M. Baneke.

De penning is uitgereikt ter bekroning van de inzending "Synthetisch denken. Natuurwetenschappers over hun rol in een moderne maatschappij, 1900-1940" en een bijbehorend artikel "Synthetic technocracy. Science, society and culture in The Netherlands, 1900-1940".

De stempels voor deze penning zijn in 1781 vervaardigd door de befaamde Amsterdamse medailleur Johann Georg Holtzhey (1729-1808). De penning wordt uitgereikt aan de winnaars van prijsvragen, uitgeschreven door Teylers Tweede Genootschap. De afbeelding toont een alziend oog in stralenkrans, waaronder een symbolische weergave van de vijf kunsten. Van links naar rechts zijn dit de geschiedenis (foliant), de dichtkunst (lier), de natuurkunde (globe en passer), de tekenkunst (penseel en palet) en de penningkunde (penning en penningtableau).

Comment by Pelsdonk on November 9, 2009 at 4:51pm
In het Numismatisch Kabinet ligt een ouder exemplaar van deze penning, in de 19de eeuw in zilver uitgereikt aan Prof. dr Pieter Otto van der Chijs (1802-1867). Aan Van der Chijs was een gouden penning toegekend, maar hij verkoos een zilveren exemplaar en de rest van de prijs in contanten, om zo zijn eigen onkosten een klein beetje te kunnen dekken. Later heeft hij zijn penning laten vergulden.