140 - De boekencollectie van Pieter Teyler

Het archief van Teylers Museum wordt beter ontsloten en daarbij kwam deze rekening van 19 januari 1787 aan het licht. De rekening toont dat een aantal van Teyler's boeken van verguldsel is voorzien. De rekening luidt:

Fo 87 Haarlem 1786
De Weledele Heeren Directeuren over de Nalaatenschap van
Wijlen den den Heere P. Theijler van der Hulst Debet aan
Francois Bohn
Juny 29 Goude Tytel op des Medailles de Louis le Grand folio f 0 - 6 - 0
dito op les Restes de Rome 3 vol. folio à 6 f 0 - 18 - 0
Voldaan 19 januarij 1787 f 1 - 4 - 0

De rekening is opgemaakt met de toentertijd gebruikelijke rekenmethode in guldens, stuivers en penningen. De eerste titel kostte 6 stuivers, de tweede 18. In totaal kostte het vergulden (waarschijnlijk inclusief opnieuw binden) 24 stuivers oftewel één gulden en 4 stuivers.
In 1826 stelde Van Marum een lijst op met boeken die het waard zijn om gekoesterd te worden. De lijst draagt de titel 'Catalogus van boeken door Teyler nagelaten, die niet op de gedrukte Catalogus gebragt zijn'. Daar worden de titels als volgt vermeld:
* Medailles sur les principaux evenements du regne de Louis le Grand, Paris 1702 2 vol, en
* Bonaventura van Overbeke, Les restes de l'ancienne Rome: recherchez avec soin, mesurez, dessines sur les lieux, & gravez par feu Bonaventura d'Overbeke, Amsterdam 1709, 3 vol.

De in rood leer gebonden en rijkelijk met goud versierde boeken over penningen met de belangrijke gebeurtenissen tijdens de regering van Lodewijk XIV